Agenda

Binnenkort:

Zondag 20 augustus LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

1 september Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

Geweest:

Dinsdag 13 juni Cinema Gouda Vliegend Voedsel

Extra voorvertoning van de documentaire Vliegend Voedsel. Een prachtig beeld van de wilde gans in Nederland en hoe deze op het bord belandt in het IJsselhuis.

Kaarten en meer info www.cinemagouda.nl

 

16, 17 en 18 juni 2017 HAVENDAGEN Gouda

Zet dit vast in de agenda, meer info op www.museumhavengouda.nl

18 juni 2017 3e IJssel & Gouwe Bierfestival

van 13:00-19:00.

Het IJssel & Gouwe bierfestival specialiseert zich in historische bieren, oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten.

India Pale Ale is het scheepsbier bij uitstek en mag dus niet ontbreken in de museumhaven. Dit bier werd extra gehopt om de houdbaarheid te verlengen op de lange scheepsreis naar India. De stijl werd later in Amerika opnieuw omarmd en ook kleine Nederlandse brouwerijen zijn druk met verschillende hopsoorten in de weer. Op ons festival een selectie van Nederlandse kwaliteitsbrouwers.

Spontaan gegiste bieren bevatten weinig restsuikers, hebben een heel eigen smaak. Een select groepje Belgische brouwers rondom Brussel in de Zennevalei heeft dit ook in de moeilijke jaren volgehouden. Heden ten dage zijn spontaan gegiste bieren bezig met een opmars; kleine brouwers spelen met de wilde Brett gisten en maken interessante bieren van (deels) spontane gisting. Op het festival zal een selectie van traditionele geuzes aanwezig zijn, maar ook aandacht voor de nieuwe bieren van gemengde gisting.

Er zal een selectie zijn van houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt karakter toe, vroeger was alles natuurlijk houtgerijpt. Met de introductie van RVS tanks ging dit deel van de smaak verloren. Nu experimenteren veel brouwers met oude port, px, whisky en bourbon vaten. Deze bieren zijn vaak sterk in alcohol en vormen een mooi huwelijk tussen het bier, de tannines van het hout en de smaak van de drank die ervoor in het vat gezeten heeft.

Naast de genoemde stijlen ook aandacht voor streekbieren. Het Gouds bier voorop met de historische Kuyt als stralend middelpunt. Brouwerij 1923 uit Moordrecht en enkele andere lokale bieren zullen te proeven zijn. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.

Tijdens het festival is er passende muziek, lekker eten en een schitterend decor: Museumhaven Gouda met haar prachtige historische schepen, uniek stukje in Nederland.

organisatie IJsselhuis Gouda

meer info: 06-52416920 (Herman Winkelman) of 06-44267175 (Dick Winkelman)

en zie facebook event 3e IJssel & Gouwe Bierfestival

 

2 juni Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

5 mei Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

11 mei Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk.

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

“Ik houd erg van een mooi gedicht maar ik moet er iets te drinken bij hebben.”
           (vrij naar Willem Kloos).

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

Vrijdag 12 mei diner vol gereserveerd voor bruiloft

Zaterdag 13 mei diner vol gereserveerd voor bruiloft, terras open.

Zondag 14 mei LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

Zondag 23 april LIVE Zeevast 15:00 uur

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dame en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren, nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon.

Meezingen mag, toegang gratis.

7 april Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

Zondag 9 april LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

3 maart Schipperscafé Museumhaven 20:30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

Zondag 12 maart LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

24 februari La Fête Bourgogne

Avondvullend culinair programma, waan je in de Bourgogne met krachtige smaken. Menu is handen van het IJsselhuis, wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn.

1 Zalmtartaar – kappertjes – groene kruiden

  • Macon Villages

2 Wijngaardslakken – kruidenboter

  • Chablis

3 Poulet noir – langoustine – kreeftenjus

  • Pouilly Fuissé

4 Kalfslende (bio) – poftomaat – kriel – peperroomsaus

  • Santenay rouge of Santenay blanc

5 Clafoutis abrikoos – crème fraîche

Locatie: IJsselhuis, aanvang: 18:00 uur

  • Diner: € 29,50, 4x topwijn: € 22,50
  • Glas Macon Village/Chablis € 5,50
  • Glas Pouilly Fuissé, Santenay rouge ou blanc € 7,00
  • Glas dessertwijn Muscat de Rivesaltes,
  • digestief Liqueur à l’Orange au Cognac ou Prunier VSOP Cognac € 5,50

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

La Fête Bourgogne

Zondag 26 februari LIVE Zeevast 14:30 uur

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dame en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren, nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon.

Meezingen mag, toegang gratis.

17 februari lancering wandelkaart Struinen en Vorsen.

Vrijdag 17 februari is het zover, dan wordt de gloednieuwe wandelroutekaart van het Gouwe Wierickegebied en de Krimpenerwaard gepresenteerd.

9.30:   Inloop met Fairtrade koffie en thee

10.00:   Welkom door Jan van der Werf, voorzitter Struinen en Vorsen

Uitreiking van de wandelroutekaart aan:

  • Annette ter Kuile, bureauhoofd Groen, provincie Zuid-Holland
  • Hilde Niezen, wethouder gemeente Gouda
  • Dilia Blok, wethouder gemeente Krimpenerwaard
  • Overhandiging van het QR-codebordje aan Dick en Herman Winkelman van het IJsselhuis

Fotomoment

10.30:   Uitreiking van de wandelroutekaarten aan de gasten met een drankje en hapje.

11.00:   Afsluiting

Ruim 300 km wandelplezier dwars door het Groene Hart

Struinen en Vorsen heeft maar liefst 21 thematische wandelroutes langs meer dan 55 Struin- en Vorspunten uitgezet. Struinpunten zijn locaties waar voor jong en oud iets te beleven is;: kaasboerderijbezoek, leuke workshops, terrasjes, vaartochten, je eigen ijsje maken, musea, stadswandelingen, landelijk overnachten e.d. Vorspunten zijn punten op de route die verbonden zijn met een streekverhaal over natuur, landschap of erfgoed.

De routes zijn smartphone proof, voorzien van GPS- en QR-codes, wandelknooppunten en uitprintbare routebeschrijvingen. De wandelroutes zijn onderdeel van het provinciebrede Wandelroutenetwerk Zuid-Holland.

De wandelroutekaart is na 17 februari verkrijgbaar bij de VVV Gouda, VVV Alphen, VVV Boskoop, VVV Schoonhoven en bij de diverse Struinpunten op de kaart, en is te downloaden via www.struinenenvorsen.nl/downloads.

struinen en vorsen wandel

Zondag 8 januari Jamsessie LIVE Norbadenco & Friends

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

Zondag 22 januari Blaaswerk 16:00 uur

Blaaswerk concert IJsselhuis
Blaaswerk keert in het nieuwe jaar terug met een optreden in het IJsselhuis (museumhavencafé) in Gouda. Terwijl u geniet van een kop koffie of iets sterkers als een schipperbitter, glas wijn of één van de bieren, speelt dit blazerssextet verschillende nummers. Het repertoire varieert van de jazzstandard St. Louis Blues, muziek uit de films van Federico Fellini zoals La Strada en 8½ tot het zwoele Lullaby van Joe Burgstaller. Vanwege de unieke samenstelling van het orkest zijn alle stukken speciaal voor Blaaswerk gearrangeerd onder andere door onze trombonist Harm Zwamborn.
Reserveer zondag 22 januari 2017 16.00 uur nu alvast in uw agenda voor een muzikale start van het nieuwe jaar.

9 februari Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk.

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

“Ik houd erg van een mooi gedicht maar ik moet er iets te drinken bij hebben.”
           (vrij naar Willem Kloos).

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

Woensdag 28 december 18:00 – 21:00uur Kleding ruil en LIVE muziek

Vintage blouses, Deftige hoedjes,
Hoge hakken of Strakke pakken?Woensdag 28 december geven wij een kledingruil, begeleid door de klanken van de Lowlands of Hollandband! Aansluitend is er een jamsessie, dus ben jij muzikant of hou je van muziek? Kom gezellig spelen en neem vooral je instrument mee!Toegang: Gratis
Van 18:00 tot 21:00uur
Datum: 28 December
Locatie: IJsselhuis, drank- en spijslokaak museumhavencafé

Ruilmethode: Bij binnenkomst wordt je ruilwaar ingenomen, je krijgt 1 ruil ticket per goedgekeurd item. Een trui ruilen voor een tas, een paar schoenen ruilen voor een jurk of een mannenbroek? Alles kan en alles mag! Maar wat jij meeneemt daar moet een ander daadwerkelijk wel blij van worden. Dus kleding met vlekken, gaten, vergeelde oksels komen niet door de keuring 🙂

Vrijdag 16 december Gouda bij Kaarslicht

Open van 11:00-22:00 uur (of tot zolang het gezellig is).

Parkeren kan aan de overkant bij GOUDasfalt, vaar over met de Gein en je bent bijna bij ons. Glühwein, warme cider, speciaalbiertjes, nieuwe wijnkaart, waanzinnig lekker eten en LIVE muziek vanaf 17:00 uur wachten op je. Een goed begin of einde van Gouda bij Kaarslicht! Met vuurtjes en prachtig uitzicht over de Goudse Museumhaven.

LIVE muziek in ons lokaal vanaf 17:00

17:00 uur Bart en/of Cornelis
Bart en/of Cornelis: éénpersoons duo, twee onscheidbaar tot elkaar veroordeelde hersenhelften. Samen onder één schedel. Door één deur. Wie is en/of zijn Bart en/of Cornelis? Of is er maar één Bart, of één Cornelis? Of is er geen eenduidig antwoord, zoals vaker in het leven? Want niets gebeurt zonder toeval, ook als het niet gebeurt… In het IJsselhuis komt troubadichter Bart en/of Cornelis met een speciaal reportoir afgestemd op de lichtjes, de oude haven en kerstmis.

19:00 uur Norbadenco en Sander Geerdink
Norbadenco heeft Marokkaanse roots, spaanse invloeden en vooral héél véél gevoel voor muziek. De beroemde flamencoheld Paco de Lucia is duidelijk in zijn stijl terug te horen. Op kaarsjesavond neemt hij Sander Geerdink mee, samen spelen ze kersttunes van over de hele wereld.

21:00 uur huisaccordionist Paul de Jong
De beroemdste accordeonist van Gouda en verre omstreken. Speelt als vaste muziekant in ons lokaal en weet menigeen te beroeren of aan het zingen te krijgen.

9&10 december 2016 Wild Romance #2

wild-romance-2016

Liefde voor de winter. Lange tafels, kleine gerechtjes, mooie wijnen, unieke locatie.

Het 4 gangen menu is in handen van het IJsselhuis: o.a. wildpaté, ganzenborst, pulled wild zwijn, wildstoof, NL kaasplankje.

Daarbij een uitstekende selectie wijnen uit de pakhuizen van Wijnhandel Van de Velde & Halewijn.

Locatie: IJsselhuis, aanvang: 18:00 uur
Wild eten incl. kazen: €27,50
Arrangement 4x wijn: € 18,-
(wijn per glas € 5,-)

Reserveren via
info@veldehalewijn.nl (9 december reeds vol gereserveerd)

11 december LIVE Zondag Norbadenco & Friends Jamsessie

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis.

Aanvang: 14:00 uur

Zondag 13 oktober LIVE Zondag Norbadenco & Friends Jamsessie

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis.

Aanvang: 14:00 uur

22 september 2016 OverVers Diner

Op donderdag 22 september staat er een heel bijzondere editie van OverVers op de planning. OverVers is te gast in ons IJsselhuis, deze Utrechtse organisatie laat zien wat er allemaal mogelijk is met afgedankt voedsel. We zijn trots dit initiatief voor het eerst buiten de regio Utrecht te halen. Onze chefkok Herman Winkelman zal voor een heerlijk driegangen maal bereiden van OverVerse producten en samen met zijn vader Dick tussen de gangen door het verhaal vertellen van het historische IJsselhuis.

Aanvang: 18:00 uur

Kosten: € 20,- excl. drankjes

Reserveren door een kaartje te kopen via:

https://www.ticketkantoor.nl/shop/OverVersIJssel

23 september 2016 Portugese avond met Van de Velde & Halewijn

portugees-afbeelding

4 gangen bijzonder portugees eten met o.a. Gambas fritas, Bacalao en kip van de houtskoolgrill.

Daarbij een uitstekende selectie portugese wijnen uit de pakhuizen van van de velde & Halewijn.

aanvang: 18:00 uur, diner: € 27,50

3x portugese wijn + port: € 15,-, Wijn per glas: € 5,-

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

 

15 september 2016 Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

10 augustus 2016 Salsa & Sangria 18:00 – 23:30 uur

header salsa aan de haven

Na de succesvolle Spaanse avond organiseren wij op 10 augustus Salsa & Sangria.

ETEN VANAF 18:00, VRIJ DANSEN VANAF 20:00. U BENT VAN HARTE WELKOM!

ER IS DEZE AVOND VERSE PAELLA!
MOGELIJKHEID OM MEE TE ETEN OP RESERVERING VIA DICK@DUURZAMEWINKELMAN.NL OF 06- 52 41 69 20

Toegang: Gratis

Paella eten: € 15,-

Eten vanaf 18:00 uur, vrij dansen vanaf 20:00 uur. U bent van harte welkom!

Voor iedereen die houdt van lekker eten, drinken en salsa dans.

 

12 juni 2016 Concert Blaaswerk: 16:00 uur.

Een sextet uit Moordrecht. Zij weten van toeten en blazen, ze traden in december nog bij ons op met een kerstconcert, heel intiem en mooi en afwisselend, op de keramiekdagen speelden ze de pannen van het dak op de markt in Gouda. Nu terug met oude en nieuw ingestudeerde nummers in ons IJsselhuis met een breed reportaire, van swing tot klassiek. Lekkere borrelhappen aanwezig; bitterballen, oesters, verse scheermessen en meer.

Toegang gratis.

17 juni 2016 Opening Havendagen

Drukte in de sluis! Aanschouw de schepen Gouda binnenvaren vanaf ons terras. ’s avonds een welkomstborrel met muziek van de Kadeklinkers.

Een heus Welcome Captain’s Dinner voor schippers en landlui, met langzaam gegaard buikspek, beans en bloemkolen. Vanaf 18:00 uur, € 15,-.

18 juni 2016 Havendagen met o.a. Fish & Ships Festival

Volop activiteiten in en om de haven, met o.a. het Fish & Ships Festival, lekker eten en drinken, mooie schepen en vertier (programma volgt). Aan de andere kant van de sluis op de IJsselkade gebeurt er van alles in, op en boven de rivier waar we onze naam aan te danken hebben, de IJssel; we staan er met een gezellige bar.

19 juni 2016 13:00-19:00 Havendagen met 2e IJssel & Gouwe Bierfestival

bierfestival GoudaHet IJssel & Gouwe bierfestival specialiseert zich in historische bieren, oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten. Deze editie speciale aandacht voor IPA’s (het scheepsbier bij uitstek), bieren van spontane en gemengde gisting, houtgerijpte bieren en streekbieren. 

India Pale Ale is het scheepsbier bij uitstek en mag dus niet ontbreken in de museumhaven. Dit bier werd extra gehopt om de houdbaarheid te verlengen op de lange scheepsreis naar India. De stijl werd in Amerika omarmd en ook kleine Nederlandse brouwerijen zijn druk met verschillende hopsoorten in de weer. Op ons festival een selectie van Nederlandse kwaliteitsbrouwers. 

Spontaan gegiste bieren bevatten weinig restsuikers, hebben een heel eigen smaak. Een select groepje Belgische brouwers rondom Brussel in de Zennevalei heeft dit ook in de moeilijke jaren volgehouden. Heden ten dage zijn spontaan gegiste bieren bezig met een opmars; kleine brouwers spelen met de wilde Brett gisten en maken interessante bieren van (deels) spontane gisting. Op het festival zal een selectie van traditionele geuzes aanwezig zijn, maar ook aandacht voor de nieuwe bieren van gemengde gisting.

Er zal aandacht zijn voor houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt karakter toe, vroeger was alles natuurlijk houtgerijpt. Met de introductie van RVS tanks ging dit deel van de smaak verloren. Nu experimenteren veel brouwers met oude port, px, whisky en bourbon vaten. Deze bieren zijn vaak sterk in alcohol en vormen een mooi huwelijk tussen het bier, de tannines van het hout en de smaak van de drank die ervoor in het vat gezeten heeft.

Naast de genoemde stijlen ook aandacht voor streekbieren. Het Gouds bier voorop met de historische Kuyt als stralend middelpunt. Brouwerij 1923 uit Moordrecht en enkele andere lokale bieren zullen te proeven zijn. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.

Tijdens het festival is er passende muziek, lekker eten en een schitterend decor: Museumhaven Gouda met haar prachtige historische schepen, uniek stukje in Nederland.

organisatie IJsselhuis Gouda, zie Facebook/event/IJssel&Gouwe Bierfestival

meer info: 06-52416920 (Herman Winkelman) of 06-44267175 (Dick Winkelman)

7 juli 2016 Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.
Met tussen de bedrijven door live muziek van Dominic Dingena en Boyen van Gorp.

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

27 april 2016 Koningsdag

i.v.m. de Oranje markt op de Raam zijn we open vanaf 8:00 tot 20:00 uur voor warme choco, taart, speciaalbiertjes en bitterballen. Zie www.oranjeboulevard.nl

13 mei 2016 Fiesta Culinaria España

fiesta culinaria Espana-page-001

Culinair Haven Feest, een ode aan de havens van Spanje met:

Barcelona (schelpen in cava en limoen), Bilbao (3x spectaculinaire pintxos), Valencia (Paella uit een grote pan buiten) en Alicante (Turron & vijg in choco)

Spaanse wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn

Cantosan semi seco, Cuvi blanco, Finca La Legua Roble, Cantosan blanco, Finca La Legua Crianza tinto, Lustau Pedro Ximenez, Licor Cuerenta y Tres (43)

verwacht veel vis, wijnen, geuren, kleuren en passie.

binnen & buiten feestje aan de Goudse Haven.

Locatie: IJsselhuis Gouda, aanvang: 18:00 uur,

diner: € 27,50

3x wijn + PX of Licor 43 € 16,-

Wijn per glas: € 5,-

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

16 mei 2016 2e Pinksterdag extra open

Extra open van 11:00 – 18:00 uur voor koffie, taart, lunch, speciaalbiertjes en bitterballen.

25 mei 2016 Geurworkshop met vinologe Els Groot

Ik wil dit, ik wéét wat het is maar ik kom er niet op!

Wie wil dat niet: meer genieten van je eten en je drinken, en vooral van je wijn. Dat doe je door je neus beter te gebruiken. Maar hoe doe je dat dan precies? Kun je dat leren? Ja, dat kun je oefenen. Je maakt hiermee een begin in een kleine groep op deze informele geurworkshop in het Museumhavencafé. We sluiten af met een geurige wijn en een geurig bier.

20:00 tot 22:00 uur

Kosten: € 20,-

Aanmelden via: info@elsgrootwijnworkshops.nl

zie Els Groot Wijnworkshops

29 mei 2016 14:30 – 16:30 Zondagmiddagpodium Zeevast

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dame en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren, nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon. Meezingen mag, toegang gratis.

27 & 28 maart 2016 Pasen

1e Paasdag zijn we normaal geopend van 11:00 – 18:00 uur. 2e Paasdag (28 maart) zijn we extra geopend van 11:00 – 18:00 uur.

10 April 14:30-16:30 Zondagmiddagpodium: Zeevast

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dame en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren, nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon. Meezingen mag, toegang gratis.

26 februari 2016 ciao bella! #2
Wegens succes een extra avond. Zie 12 februari, reserveren via info@veldehalewijn.nl.

12 maart 2016 Gouda Runilair.

Dit wordt georganiseerd door VS-Sport in samenwerking met Gezond Gouds. Er wordt gerend in groepen van maximaal 25 personen vanaf de ene mooie horecagelegenheid naar de volgende. Totale afstand is circa 7,5 kilometer. De gerechten die we onderweg proeven zijn licht verteerbaar en vegetarisch. We doen minimaal vier horecagelegenheden aan en ook bij de start bij Gezond Gouds aan de Aderpolderweg 25 is er al wat lekkers. Verzamelen aldaar vanaf 10.45 uur en start rond 11 uur. Rond 13.15 uur verwachten we de laatste culinaire verrassing te nuttigen. Op de laatste locatie kunt u zelf nog wat extra´s bestellen, maar met het deelnamebewijs heeft u recht op 1 hapje/drankje per horecagelegenheid. De onkostenvergoeding bedraagt 15 euro. Aanmelden kan via andy.koolmees@xs4all.nl. Geef dan svp uw volledige naam, geslacht en woonplaats door en de afstand die u gemiddeld loopt tijdens een wedstrijd of training. LET OP: aanmelden kan tot uiterlijk 7 maart 2016, 14.00 uur.

16 maart 2016 Meet Up Spark Joy

Albert de Haan laat jullie kennis maken met de KonMari methode. Dit zorgt er voor dat in je huis alleen maar dingen staan waar je blij van wordt. Entree € 5,- ter dekking van de kosten. Zie www.meetup.com

18 & 19 maart 2016 Kreeftenfestijn

kreeftenfestij Groene HartNaast ons wisselende maandmenu vinden we het leuk om speciale avondjes te organiseren.

Op 18 & 19 maart doen we weer iets bijzonders: een waar Kreeftenfestijn aan de haven. De Amerikaanse rivierkreeft bevolkt onze polders sinds een aantal jaar. Hier kleven wel wat nadelen aan voor de boeren en dijkbewakers, maar wij als bourgondiërs doen er ons voordeel mee. André Blokland haalt ze uit de polders en wij serveren ze.

Lange tafels, groentes, aardappels en volop Groene Hart rivierkreeften, met de handen eten.
Incl. NL wijn, NL Cider en koffie na.
Kosten: € 45,-, ontvangst 18:30 uur.
Inschrijven via dick@duurzamewinkelman.nl
Locatie: ons IJsselhuis, drank- en spijslokaal aan Museumhaven Gouda
Start van de ‘Maand van het Groene Hart’.

7 februari 2016 14:30 – 16:30 Zondagmiddagpodium: Zeevast

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dames en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon. Meezingen mag, toegang gratis.

12 februari 2016 Ciao B E L L A vol gereserveerd

ciao bella

 

 

 

 

 

Antipasti:         Prosciutto, gamba, caponata, formaggio.

Primi piatti:      Pasta Vongole of Pasta radiccio en prosciutto

Secundi piatti: Drie klassieke Italiaanse bereidingen van kalfsvlees met groentegarnituren

Dolce:             Taartje van citroen, ricotta en amandel

Italiaanse wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn

Soave Classico Verona, Tonon Incrocio Manzini Veneto, Negroamaro Voliera Puglia, Chardonnay Puglia, Valpolicella Verona, Primitivo Cocci, Limoncello Capri

 

aanvang: 18:00 uur, diner: € 25,-

3x wijn + limoncello/amaretto: € 18,-

(Wijn ook per glas mogelijk: € 5,-)

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

Vol gereserveerd

21, 22, 23 december extra open van 11 tot 22 uur

Geniet van de haven in winterstijl met lekker eten en diverse optredens.

22 december

19.30 zang van de Goudse Viswijven. Een delegatie van 10 ferme vrouwen van het Viswijvenkoor zingt over het leven op en aan het water in ons oude wachtlokaal. Verwacht stoere en oprechte liederen, ontdek de volkscultuur aan de haven. Gratis entree.

 

23 december 2015

Kerstconcert Blaaswerk 17:30 uur.

kerstconcert 23 december ijsselhuis museumhavencafe

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie https://www.facebook.com/events/941581505889439/

Gratis Entree.

14 november 2015 20:30 uur: Wijn vs Bier Kaas Battle

Start de zaterdagavond goed, zet je zintuigen op scherp met een heuse wijn vs bier kaasbattle. We presenteren 3 kazen, 3 passende bieren en 3 passende wijnen. Samen proeven en smaak bepalen, wat is de ultieme combinatie? Om 20:30 uur aanvang, duurt ongeveer 1 uur en 15 min., kosten € 15,-. Zie Facebook.

Aanmelden via dick@duurzamewinkelman.nl

20 november 2015 Wild Romance

wild romance 20 novemberLiefde voor de herfst. Lange tafels, kleine gerechtjes, mooie wijnen, unieke locatie. Het menu is in handen van het IJsselhuis: o.a. wildpaté, ganzenborst, risotto met parelhoen, pulled wild zwijn, wildstoof, NL kaasplankje

Daarbij goede wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn, zoals Pinot Grigio, Spätburgunder Weissherbst, Merlot Chili, Régnié Cru du Beaujolais, Chât. Moine Martin Fronsac, Vacqueyras Rhône, Rioja Reserva met als eventuele afsluiter Ruby/Tawny port

Locatie: IJsselhuis, aanvang: 18:00 uur

Wild eten incl. kazen: €25,-

4x wijn of 3x wijn+ 1x port: € 16,-

(ook per glas te bestellen wijn € 5,-, port € 4,-)

Reserveren niet meer mogelijk, tafels zijn vol.

1 november 2015 Samen Tafelen Fairtrade Week 

Samen met Wereldwinkel Gouda en Fairtrade Gemeente Gouda organiseren we op 1 november een middag vol lekkers aan tafel. Kosten € 20,-, inschrijven via justin@fairtradegemeentegouda.nl, u kunt dan ook aangeven of u vegetarisch eet.

Dit was een succes te noemen, zie www.deverstandigekock.nl voor een verslag en recepten.

samen tafelen voorkantfair trade samen tafelen gouda

18 oktober 2015 Proefwerk #1 Bokbier & Chocola

Onder de noemer proefwerk op zondag gaan we op een ongedwongen manier op zoek naar smaakcombinaties. Dit doen we de 1e keer op zondag 18 oktober van 14:30 – 16:00 met bokbier en chocola. Opgeven via dick@duurzamewinkelman.nl of aan de bar, kosten € 15,- incl. 4 mooie bieren (halve glazen) en diverse soorten chocolade.

Proefwerk #1 Bokbier en chocola

18 oktober 2015 14:30 -16:00

In de herfst en winter gaan we verder op zoek naar (on)ontdekte smaakcombinaties. Ontdek met ons mee!

7 oktober 2015 Proeverij cépagewijnen met vinologe Els Groot, druivenrassen herkennen.

els grootCépage is Frans voor druivenras. Grape variety zeggen de Engelsen. Een cépagewijn is een wijn gemaakt van één enkel druivenras. Hoe herken je een pinot gris? Een chardonnay, een riesling? Hoe onderscheid je een cabernet-sauvignon van een merlot en een syrah? Daar gaan we mee oefenen tijdens deze proeverij in ons gezellige Museumhavencafé. En wel zodanig dat je na afloop de belangrijkste kenmerken van de meest voorkomende druivenrassen kent en herkent in de wijn.

20:00-22:30 uur. € 45,-, incl. 8 wijnen en bijpassende hapjes.

Aanmelden en meer info via: info@elsgrootwijnworkshops.nl

4 oktober 2015 Geluksroute Gouda

Ook dit jaar doen wij weer mee. De Geluksroute is een ongedwongen uitwisseling van geluk die voor inspirerende ontmoetingen en mooie ontdekkingen zorgt. De uitnodiging is simpel: Waar word jij gelukkig van en wil je dat delen?

Zingen aan de haven met Paul de Jong. Samen zingen is geluk. Al eeuwenlang wordt er samen gezongen, op het schip, in de kroeg, bij feesten, bij het oogsten in het land, in de kerk en op veel meer plekken. Als je samen zingt ontstaat geluk.

Tijdens de geluksroute kun je samen zingen, bij ons in het IJsselhuis, het oude schipperswachtlokaal aan de Museumhaven. Paul de Jong begeleidt op accordeon en er zijn teksten beschikbaar. Iedereen kan zingen, dus zing je mee?

meer geluksplekken? Kijk op http://geluksroute.nu/editie/gouda/

11 september 2015 ‘La Fête du Mer’

slurpen aan de haven

Zomerafsluiting met schaal en schelpdieren, uiteenlopende bereidingen, o.a. verse oesters, mosselen, scheermes en gamba’s op Spaanse wijze, salades en een spannend chocodessert,

daarbij mooie pareltjes van wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn, zoals Auxerrois van Schouwen Duiveland, Sancerre uit de Loire, St. Véran & Pinot Noir uit de Bourgogne, Morgon cru du Beaujolais.

 

Locatie: IJsselhuis, aanvang: 18:00 uur

Eten incl. dessert: €25,-

4 x wijn: € 18,- (ook per glas te bestellen € 5,-)

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

opgeven voor 6 september

 

Organisatie: IJsselhuis en Van de Velde & Halewijn

havenavondje21 & 28 augustus: ‘Lekker Haven Avondje’.

Op onregelmatige basis gaan we ook ’s avonds lekker koken. Dit doen we onder de noemer ‘Lekker Haven Avondje’, even snel één gang komen eten of lekker lang van de ondergaande zon genieten op ons terras of binnen in ons sfeervolle wachtlokaal. We serveren het diner vanaf 17:30 uur.

3 gangen 25,-

Hoofdgerecht 15,-

Reserveren? Bel 06-44267175 of mail dick@duurzamewinkelman.nl.

Het menu wordt meestal een paar dagen vantevoren op onze Facebookpagina aangekondigd.

Gouda Waterstad Weekend 19, 20 en 21 juni Mallegatssluis

Ook dit jaar zijn er weer Museumhavendagen. Dit jaar is het thema ‘VAN RUIM NAAR RUIMTE’.

Op de Museumhavendagen staat de cultuurhistorische achtergrond van haven en schepen centraal. Vroeger waren alle schepen bedrijfsvaartuig; de meeste als vrachtschip voor allerlei soorten lading, andere als sleepboot of of mee te vissen. Vracht werd vervoerd in het ruim, de ruimte onder de luikenkap. Tegenwoordig is die ruimte ingericht als woning. Dat brengt een hele verandering met zich mee. Over het varen met lading en de veranderingen die de ombouw tot bewoonbaar museumschip met zich mee brachten gaat het dit jaar. U krijgt allerlei soorten lading te zien, en hoe die aan en van boord werd gebracht. In het Werfhuys, dat tot voor deze gelegenheid tot filmhuis wordt omgebouwd, hoopt de Museumhaven ook de andere aspecten van het thema te kunnen tonen.

Vrijdag 19 juni opening weekend met o.a. Dead Grass Band op podium in parkje voor ons lokaal. BBQ buffet vanaf 17:30 uur. Kosten € 12,50. Voor schippers en ‘vrienden’ van Museumhaven Gouda zijn de kosten € 10,-. Graag even opgeven via dick@duurzamewinkelman.nl. Op de dag zelf zijn waarschijnlijk ook nog plekken beschikbaar.  Zaterdag 20 juni 12:00-17:00 reuring in de haven met oude ambachten. Het thema is dit jaar “lading”. 13:00-17:00 Shantyfestival “Fish and Ships” op o.a. het podium voor ons lokaal. 17:30-20:00 Folkband The Gigs op het podium. Museumhavencafé is open vanaf 9:00 uur. Buiten wordt goed vlees bereid op de BBQ’s. Om 17:30 is er een BBQ buffet, kosten € 12,50. Voor schippers en ‘vrienden’ van Museumhaven Gouda zijn de kosten € 10,-. Graag even opgeven via dick@duurzamewinkelman.nl. Op de dag zelf zijn waarschijnlijk ook nog plekken beschikbaar. 

Zondag 21 juni 12:00-13:00 Schependans, dit bijzondere tafereel is inmiddels het beste bewaard publieke geheim van Gouda Waterstad: al voor de vierde keer wordt dit spannende tableau vivant opgevoerd. De schepen worden met allerlei verschillende technieken (veelal handkracht!) voortbewogen en ‘dansen’ op live muziek om elkaar heen door de havenkom. Komt dat zien!

Zondag 21 juni van 13:00-19:00 ons eigen IJssel & Gouwe Bierfestival aan de haven.

Het festival specialiseert zich in historische bieren, oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten. Daarnaast zal er speciale aandacht zijn voor houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt vaak karakter toe. Bieren van de De Molen, Jopen, Ramses, Kees, Emelisse en brouwerij 1923 uit Moordrecht zullen niet ontbreken. Theo, brouwer en oprichter van Stadsbrouwerij de Goudsche Leeuw komt een brouwdemonstratie van zijn Kuytbier geven. Er is gezellige lounge muziek van Johan Draait. De koks bereiden goed vlees op de grill, ook ontbreekt de echte boerenkaas niet. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.

Koningsdag 27 april Vier de verjaardag van onze koning bij ons op terras. Even een pauze tijdens de snuffeltocht op de Oranje Boulevard op het Raam. Kom je nieuwe aanwinsten laten zien, of drink je winst in één keer op! We zijn deze dag al open vanaf 9:00 uur.

vrijdag 23 januari: Bierproeven met Dick. 6 bieren proeven, met lokale kazen. € 15,-. 20:00-22:00. 3e helft van 22:00-23:30 uur.

zondag 25 januari: Open podium voor muzikanten, zangers, dichters, verhalenvertalers en overige kunstenaars. Voor de artiesten hebben we 2 gratis drankjes, de eerste keer. Na een 2^e optreden serveren we een lekkere gratis aanschuifmaaltijd. Vanaf 15:00 uur, aanmelden gewenst via dick@duurzamewinkelman.nl (spontaan binnen komen vallen met een instrument wordt vaak ook op prijs gesteld). vrijdag 6 februari: Aanschuifmaaltijd € 12,50. Kruidige couscous met fritata van zalm en gedroogde tomaatjes. 18:00-19:30 uur, aanmelden gewenst via dick@duurzamewinkelman.nl

vrijdag 6 februari: schippersavond voor schippers en ‘Vrienden’ van de Museumhaven. Met troubadichter Bart van der Harst. Ook ‘Vriend’ worden? Kijk op de vernieuwde website www.museumhavengouda.nl

zondag 8 februari: Open podium voor muzikanten, zangers, dichters, verhalenvertalers en overige kunstenaars. Voor de artiesten hebben we 2 gratis drankjes, de eerste keer. Na een 2e optreden serveren we een lekkere gratis aanschuifmaaltijd. Vanaf 15:00 uur, aanmelden gewenst via dick@duurzamewinkelman.nl (spontaan binnen komen vallen met een instrument wordt vaak ook op prijs gesteld). Vrijdag 20 februari: Proeverij cépage wijnen met Els Groot Druivenrassen herkennen.

Cépage is Frans voor druivenras. Grape variety zeggen de Engelsen. Een cépagewijn is een wijn gemaakt van éen enkel druivenras.

Hoe herken je een pinot gris? Een chardonnay, een riesling? Hoe onderscheid je een cabernet-sauvignon van een merlot en een syrah? Daar gaan we mee oefenen tijdens deze proeverij in het gezellige Museumhavencafé in Gouda. En wel zodanig dat je na afloop de belangrijkste kenmerken van de meest voorkomende druivenrassen kent en herkent in de wijn.

Datum         Vrijdag 20 februari

Tijd             20.00 – 22.30 uur

Prijs            € 45 inclusief 10 wijnen en heerlijke hapjes van Adriatika

Aantal         8 – 14 personen

Opgeven via: info@elsgrootwijnworkshops.nl www.elsgrootwijnworkshops.nl Vrijdag 9 januari: Ze smelten de kazen! Aanschuiven voor kaasfondue.kaasfondue De kazen van de familie van Vliet uit Oudewater gebruiken we voor een heerlijke kaasfondue. Vrijdagavond weer welkom!

€ 12,50 p.p., supplement voor gamba’s om te dippen € 3,00. 
Graag even reserveren via dick@duurzamewinkelman.nl Vrijdag 9 januari: Schipperscafé (besloten) voor schippers en Vrienden van de Museumhaven. Voor meer informatie over Vrienden van de Museumhaven: vrienden@museumhavengouda.nl Vrijdag 2 januari: choco en bitterballen

Goed nieuwjaar gewenst. Vrijdag 2 januari van harte welkom om nieuw jaar te komen wensen tussen 16:00-18:00 uur. De eerste warme choco met of zonder schipperbitter is van ons. Wij zorgen voor de bitterballen, kom je ook?
Goed nieuwjaar gewenst. Nu zijn we nog even gesloten, vrijdag 2 januari van harte welkom om nieuw jaar te komen wensen tussen 16:00-18:00 uur. De eerste warme choco met of zonder schipperbitter is van ons. Wij zorgen voor de bitterballen, kom je ook?

Lichthaven 12-30 december 2014 bruin-licht_schip_in_lampje Stelt u zich eens voor: Avond en (mogelijk) weinig licht. Je staat bij de sluis en kijkt uit over een prachtig uitgelichte binnenhaven. Geen bonte kermis. Spots met de ouderwetse, warme goud- en sepia-kleuren zetten de haven in een ‘antieke’ sfeer. Het beeld zal steeds, bijna onmerkbaar, wijzigen. Niet alleen de museumschepen zullen tot leven komen in dit licht, ook enkele omgevingskenmerken. Misschien ons schipperswachtlokaal, de oude kaaspakhuizen of de werf. De regie van dit lichtspel zal zorg dragen voor niet ‘verblindende’ overlast. De haven baadt van 12 tot 30 december in het kunstlicht en zal met het Goudse evenement “Gouda bij Kunstlicht” meeliften. Het café opent de deuren extra op 12/13/18/19/20/21/22/23/24/27/28 december tot 22:00. Brrrbrrr, buiten is het koud, binnen is het heerlijk warm en gemoedelijk. Even opwarmen met een choco, schippersbitter of langzaam gegaarde stoof. Speciaal voor de lichthaven 2014  ontwikkelde Herman Winkelman een aantal gerechten met smaken van vroeger. Verhalen van oma’s, recepten uit oude kookboeken en een creatieve interpretatie zorgen voor een afwisselend decemberkaart. Komt u ook proeven? Bespeelt u een instrument? Neem het mee en speel een deuntje. Naast een publiek levert het u een gratis drankje op. fotowedstrijd 21 december optreden Blaaswerk 16:30. BLAASWERK speelt alles tussen bigband en fanfare in. Het sextet presenteert met zijn niet alledaagse bezetting verschillende muziekstijlen die een aanvulling vormen op het huidige aanbod van blaasmuziek. Het repertoire gaat van klassiek naar modern; vaak swingend, ondanks de afwezigheid van ritme-instrumenten. Te denken valt aan muziekstijlen als Joegoslavische muziek, salsa, polka’s, jazz, filmmuziek. 6 blazers in ons kleine lokaal, in de feëerieke setting van de LichtHaven.  Ze spelen om 16:30 uur, optreden zal ongeveer 30 minuten duren. Entree is gratis.  Kaasfondue op het menu! Zie www.blaaswerk.nl voor meer info over het sextet.

blaaswerk

menu 21 december 12 december kaarsjesavond menu 12 december 2014   Vinoloog Els Groot geeft korte Wijnproefcursus in Museumhavencafé serie van 3 avonden: 19 en 26 november, 10 december Na het succes van de thema-wijnproeverijen in het afgelopen winterseizoen, hebben Dick en Lies Winkelman van het Museumhavencafé en Els Groot de handen weer ineen geslagen om op 3 woensdagavonden iets nieuws te brengen: een wijnproefcursus. Iedereen is welkom, wijnkennis is niet vereist maar u moet uiteraard wel van wijn houden. En het leuk vinden om beter te leren proeven en op het spoor te komen van uw eigen smaak. Want hoe komt het dat de een dit lekker vindt en de ander dat? Hoe benoem je de geuren en smaken in wijn? Kan je druivensoorten leren herkennen? Waarom zijn blauwe kazen zo lekker bij port? En hoe voorkom je dat je miskopen doet bij het wijn kopen? Ontdek tijdens deze cursus dat praten over wijn leuk en leerzaam is. De avonden worden gehouden in ons Museumhavencafé. De wijnproefcursus is op 19 en 26 november en 10 december van 20.00-22.00 uur. Voor deze cursus dient u zich tevoren aan te melden via info@elsgrootwijnworkshops.nl. Niet meer mogelijk, is vol gereserveerd. De kosten bedragen € 95 p.p. voor 3 avonden. els groot   Zingen voor en met iedereen! paul de jong accordeon1 Kom meezingen met Paul de Jong (accordeon) op zondagmiddag van 15.00 uur tot 16.00 uur en wel op de volgende zondagen: 19 oktober 2014 2 november 2014 16 november 2014 30 november 2014 Er worden voornamelijk Nederlandse liedjes gezongen uit “de oude doos”, zoals “De klok van Arnemuiden”, “Ketelbinkie” enz.     Sinterklaas in Gouda  15 november hopen we dat Sint Nicolaas aankomt op de IJsselkade, bij ons om de hoek. Het café is geopend vanaf 8 uur ’s ochtends. Welkom voor warme choco, koffie met appeltaart en Spaanse tomatensoep. We hebben er zin in! Er is van alles te doen in de stad, zie ook www.sinterklaasgouda.nl.

Sinterklaas_plattegrond

  Fair is fair, en…. lekker!  Kom proeven aan de haven.
WijDoenMee-FTG-300x162         Zaterdag 1 november 14:00 uur – 15:30 uur € 17,50
20:00 uur – 21:30 uur € 17,50
Faire en lokale bierspijsproeverij
Ontdekkingstocht naar smaken van fair trade bieren met lokale hapjes en lokale bieren met smaken van ver weg. (6 proefglaasjes)

16:00 uur -17:30 uur € 22,50 Proeverij van fair trade en biologische wijnen, aangevuld met een Nederlandse wijn (totaal 6 wijnen), proefglaasjes, spugen niet verplicht. Polder en exoot, gecombineerd met spannende smaken. Gastheer: Dick Winkelman Voor alle proeverijen aanmelden via info@fairtradegemeentegouda.nl (met vermelding van tijd!) Betaling op 1 november in het café. deze proeverijen zijn onderdeel van de Fair Trade Week 2014, zie voor het verdere programma Fair Trade Gemeente Gouda Kinderworkshops ‘Wolkenvanger’, 8, 15, 22 en 29 augustus kinderworkshops gouda, waar creatie en emotie in beeld worden gevangenEen primeur voor wolkenvanger en het Museumhavencafé. Deze zomer zal wolkenvanger een aantal workshops gaan verzorgen. Op vrijdagmiddag 8, 15, 22 en 29 augustus, zal het ‘Museumhavencafe ’t Ijsselhuys’ worden omgetoverd tot creatieve werkplaats. De middagen zijn toegankelijk voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De workshops duren van 14.00 tot 16.00. Het thema van de workshops is ‘ik blijf in Gouda en ik doe mee’. De kinderen worden op speelse wijze meegenomen op een creatieve expeditie. De workshops zijn zo ingedeeld, dat ieder kind zijn eigen draai kan geven aan de opdracht. In de eerste workshop zal er een prachtige reistas gemaakt gaan worden. De middagen worden begeleidt door Marlinda Weijers (pedagogisch werker en oprichtster Wolkenvanger) en Celeste Veurman (studente aan de Hogeschool voor de Kunsten). Nieuwsgierig geworden en wil je verzekerd zijn van een plekje? Meld je dan alvast aan via de Wolkenvanger Facebooksite, door een persoonlijk berichtje te sturen. Aanmelden is niet vereist, maar vol is vol. Deelname bedraagt 7.50, dit is inclusief de materialen, wat te drinken en iets lekkers. Tot dan! Cross County Tour Old Gaffers 29 en 30 juli De vereniging van gaffelgetuigde schepen ‘ Old Gaffers Association NL’  bestaat 10 jaar en heeft een bijzondere Cross County Tour uitgestippeld. Naar verwachting zullen er zo’n 50-60 schepen dinsdag 29 juli Gouda binnenvaren. Op woensdag 30 juli om 20:00uur is er een optreden van shantykoor West ZuidWest in of om ons oude wachtlokaal. Wees Welkom! 28 juni 2014 Festival Songs about Fish and Ships Programma bij ons 13:00 Patrick et Daniel (FR) 14:30 Nelson’s Blood (NL) 15:15 Trim Rig and a Doxy (UK) 16:45 Onstuimig Schuim (NL) songsaboutfishandships Een internationaal festival met liedjes over (het werk op) de schepen en de (gevangen en verkochte) vis in de historische binnenstad van Gouda Gouda kent een rijke historie rondom scheepvaart en visvangst. Dat maakt dat er met recht gezongen kan worden over deze rijke traditie uit vroegere tijden. Het Viswijvenkoor Gouda en het Shantykoor West Zuidwest zijn twee Goudse koren die respectievelijk 15 en 20 jaar met enthousiaste zangeressen en zangers liederen ten gehore brengen die gaan over zee, zeeverhalen, verre landen, vis, maar ook de verhalen van vrouwen die alleen achterbleven. meer info: www.fishandships.nl

20-22 juni 2014 ‘Schippers aan de Reis’ en IPA festival

Tijdens het Gouda Waterstad weekend van 20-21-22 juni gebeurt er van alles in en om de Museumhaven, het thema is ‘Schippers aan de Reis’. Mallegatssluis In en om het Museumhavencafé presenteren we een 20 tal India Pale Ale (I.P.A.) bieren. Een minibierfestivalletje op één van de mooiste plekjes van Gouda. Met deze presentatie eren we de schippers en ook de nieuwe ambachtsmannen en vrouwen die dit bijzondere bier weer op de markt brengen. We laten schippers, burgers en buitenlui graag weer kennismaken met dit bijzondere bier. Ook voor culinaire aanvullingen wordt gezorgd. Bieren worden geserveerd in proefglaasjes van 0,15cl voor € 2,00, zodat er diverse smaken geproefd kunnen worden. We trappen het weekend af met een BBQ aan de Museumhaven. Vrijdag 20 juni vanaf 18:00 wordt er geroosterd met goed vlees en vis door Herman en Dick. Vega’s worden ook op de wenken bediend met gegrilde maiskolven, paprika’s, zoete aardappel en ingepakte paddenstoelen. Inschrijven kan via onderstaand link. Kosten zijn € 15,- en als je een kaartje hebt voor de 4Tuoze Matroze in So-What kost het slechts € 10,-. Aanrader trouwens, die 4Tuoze Matroze. Inschrijven voor BBQ op 20 juni Houdt deze pagina en Facebook in de gaten voor de bierlijst en meer info.

festivalposter2

Historie, wat is een India Pale Ale (I.P.A.)? Van oorsprong
is dit een En
gelse pale ale die meegenomen werd op de boot naar India, om te zorgen dat het bier niet verzuurde werd extra hop toegevoegd. Dit kenmerkende ingrediënt zorgde voor meer bitterheid dat men in de loop van de tijd beter ging appreciëren. Een nieuwe bierstijl was ontstaan. Met nieuwere conserveringstechnieken en veranderende consumentensmaak was er in de 20e eeuw weinig aandacht meer voor dit biertype. Brouwers dachten aan schaalvergroting en brouwden veelal maar één soort pils. Ook de smaak van de consument veranderde, door de opkomst van limonades kon men bitterheid weinig meer bekoren. Elke nieuwigheid brengt echter vaak ook een tegenreactie te weeg:uitgerekend in Amerika, het land van de mierzoete Coca Cola, begon de I.P.A. aan een revival enkele decennia geleden. Microbrouwerijen experimenteerden met verschillende hopsoorten en bouwden een nieuw cliënteel op voor de nieuwe I.P.A.’s, de amerikaanse hopsoorten zorgen vaak voor een citrus en grapefruit aroma aan het bier. Zoals bijna altijd met trends, ook deze waaide over naar Europa waar ook steeds meer microbrouwerijtjes openden en ook een I.P.A. gingen brouwen. Niet het gemakkelijkste bier om te drinken, maar als de zintuigen eenmaal gewend zijn dan is er veel smaakcomplexiteit te ontdekken in deze bierstijl. Assortiment tijdens Gouda Waterstad Het wachtlokaal is ook gewoon geopend voor een lekkere cappuccino, punt appeltaart, goede hamburger van de grill, visje van de grill, huispils Gulpener, goed glas wijn, schipperbitter en meer. Zondag is er een speciale knapzak met lekkers verkrijgbaar als ontbijt/brunch voor € 7,50 bij de schependans. Openingstijden café tijdens Gouda Waterstad weekend Donderdag 12:00 – 18:00 uur Vrijdag 12:00 – 21:00 uur Zaterdag 10:00 – 21:00 uur Zondag 10:00 – 19:00 uur (schependans 12:00 uur) IPA Festival: za 14:00-21:00, zo 12:00-19:00 uur. Schependans Bij het vertrek van de gastschepen uit de Museumhaven worden de festiviteiten afgesloten met de ‘Schependans’ om 12uur, een magisch tableau vivant van varend erfgoed, dat in slow motion door de haven manoeuvreert. Vanzelfsprekend kan dat vergezeld worden met een hapje en een drankje bij het museumhavencafé. DJ Spoorlijn draait plaatjes voor een gezellige afsluiting. Kabels en Godsogen Ook de schippers- en kapiteinsvrouwen waren vroeger ‘aan de reis’. Zij lieten zich door de mode van andere steden en verre oorden inspireren, waarmee zij de traditionele dracht van thuis soms aanzienlijk hebben beïnvloed. Samen met Museum Gouda wordt onder de titel ‘Kabels en Godsogen’ een expositie ingericht van traditionele schipperstruien, en in de Museumhaven krijgt de schipperskleding van weleer extra aandacht. U kunt meehelpen om een traditionele schipperstrui te breien, die u na de tentoonstelling mag houden. Meer informatie hierover krijgt u via een mailtje aan www.rondleidingen@museumgouda.nl of door te bellen naar Karien van Hooff, 0182 331003. We maken een letterlijke verbinding door middel van een reuzelint dat gepunnikt wordt. In Museum Gouda wordt gepunnikt en in ons café, dit lint wordt tijdens het Gouda Waterstad Festival neergelegd tussen de Museumhaven en Museum Gouda. Help je mee? punniken (1)

 

 

 

logoijsselhuis