Agenda

Binnenkort extra activiteiten:

13 juli zaterdag Singelswim Gouda

3000 meter start rond 12.10 uur
500 en 1000 meter start rond 14 uur
zie https://www.facebook.com/events/796378507361522/ voor meer info

14 juli zondag 15 uur Live Norbadenco & Friends Jamsessie

norbadenco jamsessie aangepast

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op de 2e zondag van de maand komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 15:00 uur

Geweest:
9 juni 15 uur Morjak & Rommelhond: Muziek in de Zeilen

Musicerend per zeilschip van Zierikzee naar West-Terschelling

Met een oud zeilend vrachtschip, de Stoere Eenvoud, gaan twee Zeeuwse bands een tocht door Nederland maken, van Zierikzee naar West Terschelling in 10 dagen.

Voorgeschiedenis
Twee Zeeuwse bands vonden elkaar. De zee zigeunerband Rommelhond (voorheen Crappy Dog , nu de teksten in het Nederlands) en de zeeman bluesband Morjak (voorheen Zinkzand ) tourden afgelopen najaar samen door Nederland. Ze vonden elkaar in hun vrije manier van spelen. Bevriende muzikanten werden uitgenodigd en er vormde zich een groep mensen die samen geen optredens gaven, maar happenings, totaalbelevingen. Het idee ontstond om als het zomer zou worden, weer op weg te gaan. Dit keer per schip.

In de liefde voor de zee, de liefde voor muziek en de liefde voor de poëzie hebben ze elkaar gevonden. En nu willen ze hun krachten bundelen, met elkaar het schip in gaan, op weg van onze thuisplaats in Zeeland, door Nederland, met als einddoel het festival Oerol, op Terschelling.

De muzikanten en de inspiratie
Tijdens de optredens die ze in het najaar 2018 deden, kwamen ze veel muzikanten tegen die bij dit aankomende tournee wilden aanmonsteren. Voor de hele tocht, of voor een paar avonden. Door de verschillende achtergronden van de muzikanten springt de muziek alle kanten op, wordt niet saai, wisselt af.

De rode draad tussen de muzikanten is hun passie voor de zee. Het leven aan zee door de dichter Jan Ducheyne die met zijn gezin zoveel mogelijk tijd op het strand in Oostende doorbrengt; de nummers over de zee en over de vermissing van hun vrienden op zee aan boord van de Warnow, door Rommelhond ; het leven van de dichter Slauerhoff op muziek gezet door trompettist Frans Friederich; het tot leven brengen van Oudhollandse scheepsliederen in een totaal nieuw jasje door saxofonist Frans Blanker; en het leven op het zeilende vrachtschip de Tres Hombres, waar stuurman Wiebe in Morjak over zingt op het album Vrij Vliegende Vissen.

De muziek
De muziek is ongepolijste muziek die het kraken van het schip; het fluiten van de wind en de geluiden van Holland op de achtergrond, weerspiegelt. Weerbarstig, van plattelandsblues naar de roll van de stad. Dan weer als een oude scheepsmachine, dan weer als de wind in de zeilen. Denk aan Tom Waits, aan de Kift, aan Stuurbaard Bakkebaard , die nu eindelijk eens niet enkel zíngen over een schip, maar ook op een schip aanmonsteren en het Zeemansleven ervaren.

9 juni in ons IJsselhuis om 15 uur!

Gratis entree!

14-16 juni 2019 Havendagen Museumhaven Gouda

Het aftellen is begonnen! Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 16 juni 2019 bent u van harte welkom op de Goudse Museumhavendagen.

 

Drie -hopelijk zonnige- dagen waarop u:

– kennismaakt met de schippers van de historische schepen die permanent in de Museumhaven liggen,
– de bezoekende schepen bewondert,
– lekker mee kunt blèren met de shantykoren,
– een heerlijk broodje gerookte paling bij uw biertje kunt nemen,
– demonstraties van de smid, de zeilmaker en alle andere oude ambachten bekijkt,
– geniet van de schependans op zondag.

Uw kinderen maken ondertussen een nautisch knutselwerkje, lachen bij de poppenkast, volgen de speurtocht of doen leuke waterspelletjes.

En natuurlijk vaart u mee op de theaterboot, om te kijken en luisteren naar korte toneelstukjes op verschillende schepen.

Tot ziens in de Museumhaven op 14, 15 en 16 juni!

Het programma

Vrijdag 14 juni
19:00-19:15 uur Officiële opening
19:15-23:00 uur Shantycafé

Zaterdag 15 juni

11:00-18:00 uur Festival ‘Songs about Fish and Ships’

11:00-17:00 uur Historische schepen

11:00-16:00 uur Kinderspelen, speurtocht, knutselen en poppenkast

11:00-16:00 uur Demonstraties oude ambachten

12:00-16:00 uur Theatervaren

19:00-22:00 uur Optreden van de 4tuoze matroze

Zondag 16 juni

Schependans

13:00-19:00 uur 4e IJssel & Gouwe Bierfestival in en om ons IJsselhuis

16 juni 2019 Het 4e IJssel & Gouwe Bierfestival

Het IJssel & Gouwe bierfestival specialiseert zich in historische bieren; oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten. Deze editie speciale aandacht voor bieren van spontane en gemengde gisting, houtgerijpte bieren, IPA’s en streekbieren.

Spontaan gegiste bieren bevatten weinig restsuikers, hebben een heel eigen smaak. Een select groepje Belgische brouwers rondom Brussel in de Zennevalei heeft dit ook in de moeilijke jaren volgehouden. Heden ten dage zijn spontaan gegiste bieren bezig met een opmars; kleine brouwers spelen met de wilde Brett gisten en maken interessante bieren van (deels) spontane gisting. Op het festival zal een selectie van traditionele geuzes aanwezig zijn, maar ook aandacht voor de nieuwe Nederlandse bieren van spontane en gemengde gisting.

India Pale Ale is het scheepsbier bij uitstek en mag dus niet ontbreken in de museumhaven. Dit bier werd extra gehopt om de houdbaarheid te verlengen op de lange scheepsreis naar India. De stijl werd in Amerika omarmd en ook kleine Nederlandse brouwerijen zijn druk met verschillende hopsoorten in de weer. Op ons festival een selectie van Nederlandse kwaliteitsbrouwers.

Er zal aandacht zijn voor houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt karakter toe, vroeger was alles natuurlijk houtgerijpt. Met de introductie van RVS tanks ging dit deel van de smaak verloren. Nu experimenteren veel brouwers met oude port, px, whisky en bourbon vaten. Deze bieren zijn vaak sterk in alcohol en vormen een mooi huwelijk tussen het bier, de tannines van het hout en de smaak van de drank die ervoor in het vat gezeten heeft.

Naast de genoemde stijlen ook aandacht voor streekbieren. Het Gouds bier voorop met de historische Kuyt als stralend middelpunt. Brouwerij 1923 uit Moordrecht, Bunnik’s Bierbrouwerij en enkele andere lokale bieren zullen te proeven zijn. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.

Tijdens het festival is er passende muziek, lekker eten en een schitterend decor: Museumhaven Gouda met haar prachtige historische schepen!

organisatie IJsselhuis Gouda

meer info: 06-52416920 (Herman Winkelman)

26 mei Fleetwood Mac in music & poetry door Vocalgroup DeeLite

Niet met en niet zonder elkaar: het levensverhaal van de Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac maakt ons deelgenoot van de vele relationele hoogtepunten, spanningen en diepe dalen van de bandleden, die tijdloze songs hebben opgeleverd. Songs die bijna iedereen kan meezingen. Tijdens de voorstelling ‘Fleetwood Mac in Music & Poetry’ is meezingen ook zeer zeker de bedoeling!
De Goudse vocalgroup DeeLite onder leiding van Noortje Kruijk is een klein, bruisend popkoor, dat graag de theatrale grenzen verlegt. Kom luisteren, meezingen en genieten van een sprankelende muzikale voorstelling!
zondag 26 mei van 15:00 tot 17:00 uur in drank- en spijslokaal IJsselhuis Museumhavencafé, Schielands Hoge Zeedijk 1 te Gouda.

 

 

4 mei open tot 18 uur

ivm dodenherding sluiten we onze deuren om 18 uur.

5 mei LIVE Henk Smit 15 uur

Henk Smit uit Gouda. Een veteraan op het gebied van de oude (country)songs uit de jaren “50 – 70”. Hij treedt op met zijn programma SONG4U, hierbij kiest de luisteraar, uit een lijst van circa 120 songs, een lied die hij/zij graag live wil horen.
Aanvang: 15:00 uur
Gratis entree
Zie website www.henksmit.nu

12 mei LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 15:00 uur

norbadenco jamsessie aangepast

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op de 2e zondag van de maand komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 15:00 uur

 

13 april Sketchcrawl Gouda 11:00 – 15:00 uur

De eerstvolgende Sketchcrawl in Gouda is op zaterdag 13 april 2019 bij Museumhaven Gouda. We ontvangen je tussen 11.00 uur en 15.00 uur in ons IJsselhuis. Daar zitten we droog en warm, desgewenst voorzien van koffie, thee en lunch.

Maar buiten… lonken de historische schepen van Museumhaven Gouda! Zowel bij mooi als bij slecht weer is dit een heerlijke, karakteristieke plek om te tekenen.

Het museum zet zich in voor het behoud van oudhollandse scheepstypen (van begin 1900) en de havensfeer in het Goudse stadsbeeld. In de Turfsingel en de zwaaikom van de historische Mallegatsluis liggen minstens 20 historische schepen.

Meer info www.sketchcrawl.nl

14 april LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 15:00 uur

norbadenco jamsessie aangepast

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op de 2e zondag van de maand komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 15:00 uur

1e en 2e Paasdag open van 11-19 uur

Beide paasdagen (21 en 22 april) zijn we open van 11 tot 19 uur. Eieren zoeken in en om het IJsselhuis!

Koningsdag open vanaf 8:00 uur

27 april zijn we al open vanaf 8:00! Even lekker uitrusten van de Koningsmarkt op de Raam, lekker speciaalbier, tompoucen en een koningsbord eten! Kom je aanwinsten showen, de hele dag feest!

28 maart Dichters op Donderdag

Dat Ene Woord Dichters op Donderdag IJsselhuis

Foto: www.martinoudshoorn.com

We zijn weer terug met Dichters op Donderdag.

Donderdag 28 maart 2019 in Museumhavencafé – het IJsselhuis.
Van 20.30 totdat we er uit worden gegooid.
Toegang is gratis. Bier en wijn en eten zijn voor eigen rekening.
Muziek is van WRONG DIRECTION!
Gedichten zijn van dichters die zich nu nog allemaal aan moeten melden.
De beker is in de maak, maar de Winkelman-prijs wordt sowieso uitgereikt

Het thema dit keer is “Dakloos”.
Het partijdige en subjectieve jurylid is Aart Jongejan. Straatadvocaat van de stichting Kernkracht!

Meld je aan als dichter, of kom als publiek. we garanderen voor beiden niet per definitie een plek. We groeien een beetje uit ons jasje, maar met wat proppen en inschikken kunnen we er vast wel allemaal in!

Dan hebben we allemaal een dak boven ons hoofd.

 

31 maart LIVE Henk Smit 15:00 uur

Henk Smit uit Gouda. Een veteraan op het gebied van de oude (country)songs uit de jaren “50 – 70”. Hij treedt op met zijn programma SONG4U, hierbij kiest de luisteraar, uit een lijst van circa 120 songs, een lied die hij/zij graag live wil horen.
Aanvang: 15:00 uur
Gratis entree
Zie website www.henksmit.nu

17 maart Blueprint optreden 15 uur

Vocal group Blueprint bestaat uit 15 zangeressen die van uitdaging houden. Ze repeteren iedere week. Hun repertoire bestaat uit popnummers van toen en nu.

Zangeres Marlou Vriens (31), tevens componiste en arrangeur, was al een aantal jaar werkzaam als zangdocent toen ze in 2011 aan een nieuw avontuur begon: een jeugdkoor dirigeren. Dat werd Out of the Blue. Ze treden op in binnen- en buitenland en in de loop der jaren zijn er leden gekomen en gegaan bij het jeugdkoor.

Nu, bijna 10 jaar later, ontstond bij oudleden het idee om weer bij elkaar te komen.

In het IJsselhuis treden ze voor het eerst op in deze nieuwe samenstelling.

Kom kijken en vooral luisteren.

Zondag 17 maart v.a. 15.00 in het IJsselhuis

 

Zondag 24 februari 2019

1e Goudse Geuzenmiddag

Nee, de Spanjaarden komen niet terug. Geuze is een bier op basis van spontane gisting dat veel in Pajottenland en de Zenne valei in de omgeving van Brussel gebrouwen, gestoken en gedronken wordt. Langzaam maar zeker verovert dit bier de hele wereld. Het is een zure biersoort, heerlijk fris. Bij velen onbekend, door kenners enorm gewaardeerd. Nieuwsgierig? Zondag 24 februari om 15.00 uur kan men kennis maken met 7 Krieken, Lambieken en Geuzes in combinatie met specifieke hapjes.
Dit wordt georganiseerd door 4 biervrienden, die de bieren zelf gaan ophalen en vindt plaats in het IJsselhuis in de museumhaven van Gouda. Prijs 30 euro bij inschrijving via
Goudsegeuzenmiddag@outlook.com.

Deze middag is beperkt tot 20 bierproevers. Schrijf je
in en betaal tijdig, want vol is vol!
Inschrijven: op Goudsegeuzenmiddag@outlook.com
Betalen: EURO 30.00 op rekeningnummer NL23 RABO 0398 8208 64
t.n.v. Dick Winkelman
onder vermelding van: (1) je naam, en (2) 1e Goudse Geuzenmiddag
Bevestiging: Je krijgt een bevestiging zodra je betaling binnen is op het emailadres waarmee je ingeschreven hebt. Je deelname is pas definitief na ontvangst van je betaling

Adres: Schielands Hoge Zeedijk 1, 2802 RB Gouda
Informatie: Dick Winkelman, mob. 06 44267175 of email naar Goudsegeuzenmiddag@outlook.com

1 maart Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

3 maart Trekzakfestijn 14:00 uur

Vanaf 14:00 samen of individueel spelen op de trekzak. Er is voor ieder niveau ruimte, luisteraars zijn ook van harte welkom. Toegang gratis.

Voor meer informatie: Henk Stultiens 06-20393872

10 maart LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 15:00 uur

norbadenco jamsessie aangepast

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op de 2e zondag van de maand komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 15:00 uur

1 februari Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

10 februari LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 15:00 uur

norbadenco jamsessie aangepast

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op de 2e zondag van de maand komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 15:00 uur

 

12 januari 2019

Nieuwjaarsborrel Museumhaven Gouda vanaf 17 uur (voor genodigden). Deze dag is het niet mogelijk voor diner te reserveren.

13 januari LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 15:00 uur

norbadenco jamsessie aangepast

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op de 2e zondag van de maand komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 15:00 uur

20 januari 2019 LIVE Henk Smit 15:00 uur

Henk Smit uit Gouda. Een veteraan op het gebied van de oude (country)songs uit de jaren “50 – 70”. Hij treedt op met zijn programma SONG4U, hierbij kiest de luisteraar, uit een lijst van circa 120 songs, een lied die hij/zij graag live wil horen.
Aanvang: 15:00 uur
Gratis entree
 
Zie website www.henksmit.nu

5 januari 2019 10 uur

Koud Kunstje? is een ervaringslezing van Luc Beerens en Manon van Nielen, want vertellen kunnen we je van alles maar pas als je het ervaart ga je het begrijpen!

Daarom bieden we jou op 5 januari 2019 hét relaxte en leerzame alternatief voor een nieuwjaarsduik.

Het zou wel eens precies kunnen zijn wat jij nodig hebt om in 2019 meer geluk en gezondheid in je leven te ervaren!

Luc Beerens is zelfstandig coach en trainer bij Beerens op de Weg, Manon Van Nielen is eigenaresse van Elysee Health en van Schoonheidsinstituut Elysée

Beiden zijn gecertificeerd instructeur in de Wim Hof methode en hebben al veel mensen begeleid in het ontdekken van hun oerkracht.

Wil jij weten wat er in je lijf gebeurt als je een (koude) nieuwjaarsduik neemt? En wil je het zelf – onder deskundige begeleiding en met een gedegen voorbereiding- ervaren? Dan is dit voor jou! Inschrijven via http://www.lucbeerens.nl/product/koud-kunstje/

 

7 december Verlichte Schepenavond Museumhaven

Sprookjesachtige avond waar de boten één voor één verlicht worden.

9 december LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 15:00 uur

norbadenco jamsessie aangepast

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 15:00 uur

13 december IJsselhuis Avec ChanSoupe

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant, eten en binnen

Voor de tweede keer mag ChanSoupe de keuken van het IJsselhuis overnemen.
ChanSoupe zal jullie gaan verrassen met haar stoofpot en soep
Naast de gezellige sfeer worden er plaatjes vanaf de platen speler gedraaid.
Wil je ook komen eten wees er dan snel bij 🙂 neem gerust een plaat mee.
Vanaf 17:30 uur
Reserveren kan op : 06 38331983.

14 december Gouda bij Kaarslicht

Sfeervol in ons lokaal. Live muziek vanaf 17 uur, met o.a. zanger/gitarist
Henk Smit uit Gouda. Een veteraan op het gebied van de oude (country)songs uit de jaren “50 – 70”. Hij treedt op met zijn programma SONG4U, hierbij kiest de luisteraar, uit een lijst van circa 120 songs, een lied die hij/zij graag live wil horen.

Zie tevens de website www.henksmit.nu

22 november Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk.

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

“Ik houd erg van een mooi gedicht maar ik moet er iets te drinken bij hebben.”
           (vrij naar Willem Kloos).

Toegang gratis.

 

21 september Shantycafe/Singalong Fish and Ships

Een avond vol met shanty en scheepsliederen. Schrijf op in je agenda, vrijdagavond 21-9-18 houden we een shantycafe/singalong. Omdat we dit jaar voor het eerst geen Fish and Ships Festival hadden, willen West-Zuid-West en het Viswijvenkoor toch nog wat organiseren.

Aanvang: binnenlopen vanaf 19.30, start rond 20.00 uur, einde tussen 22.00 en 22.30
West zuid west en het Viswijvenkoor uit Gouda en Sheperd’s Pie uit Hardinxveld Giessendam, hebben er veel zin in, om er een leuke avond van te maken. Komen jullie meezingen of gezellig luisteren?

27 september Invitation Chansoupe avec IJsselhuis

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant, eten en binnen

Het festival seizoen is voorbij en ChanSoupe gaat tijdelijk naar de beautysalon voor een mooie opknapbeurt. Madam van ChanSoupe heeft dan geen keuken, maar mag van Chef Herman op 27 september gebruik maken van het IJsselhuis in Gouda en gaat jullie verrassen met haar stoofpot en soepen. Naast de ChanSons vanaf de platenspeler komt er nu ook live muziek. Wil je komen eten wees er dan snel bij 🙂 neem gerust een plaat mee en reserveren kan op: 06 38331983.

Donderdag 27 september vanaf 18uur.

 

Vrijdag 28 september vol gereserveerd ivm bruiloft

Zaterdag 29 september Deventer Bier Cuisine

29 september

Jara en Tom doen een ‘kitchen take over’ in ons IJsselhuis en komen met smaken uit Deventer ons verrijken. Groentes uit eigen tuin, 5 gangen creatief walking diner met of geïnspireerd op bier en een heuse bierpairing met Deventerbieren van DAVO.

5 gangen 30,-

bierpairing 15,- (5x half glas)

Reserveren via: tomtenklooster@gmail.com

Inloop 18 uur

 

1 – 21 oktober gesloten ivm vakantie en vaderschapsverlof

 

8 september Bali Bites

Vaste gastvrouw Madelief is net weer op Nederlandse bodem na een maand op Bali. Ze is er nog helemaal vol van en wil jullie graag mee laten genieten. Daarom zetten wij jullie op zaterdag 8 september een bord vol Bali voor: een echte Nasi Campur met een Pisang Goreng toe. Selamat makan!

Datum: zaterdag 8 september 2018
Tijd: 18.00 uur
Prijs: € 22,50 inclusief dessert

Reserveren: info@ijsselhuisgouda.nl of 06-52416920.

9 september LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 15:00 uur

norbadenco jamsessie aangepast

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 15:00 uur

13 september Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk.

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

“Ik houd erg van een mooi gedicht maar ik moet er iets te drinken bij hebben.”
           (vrij naar Willem Kloos).

Toegang gratis.

14 september Captains Dinner

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

Captains Dinner
 
Onze (enige?) echte zeemansvrouw, Rowanne hoefde niet lang na te denken over een ‘special’ in het Schippperswachtlokaal; dat moest en zou een Captains Dinner worden! Vooraf serveren we een soep met brood en zeeemansboter, waarna een heus Captains Dinner volgt, het diner sluiten we af met whiskeyfudge en ijs.
 
Kosten: 22,50
Aanvang: 18:30u
Reserveren: info@ijsselhuisgouda.nl of 06-52416920

15 september Goudse Popronde

Voor informatie over Popronde, tips en voor merchandise bezoek je vanaf 14.00u de Popronde infostand aan de Markt 1. Bij de infostand vind je Popronde CD’s van de vorige edities, oordopjes, polsbandjes, tasjes, T-shirts, petjes en paraplu’s. En als je er dan toch bent, maak meteen een selfie bij onze Phocabby Selfie Service!

Programma IJsselhuis

16 uur Eline Mann


17:45 Laura Sjin

19:30 Coolboxer

 

 

12 augustus LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 15:00 uur

norbadenco jamsessie aangepast

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 15:00 uur

27 juni opening dijk door Hoogheemraadschap Rijnland

uitnodiging ijsseldijk

Kom kijken naar dit staaltje Hollandse Dijktechniek en innovatie. Op drie plekken op de dijk vertellen acteurs u boeiende verhalen over de geschiedenis: kort, krachtig en met humor. Wel even opgeven via: ijsseldijkgouda@rijnland.net

Er zijn twee rondes met gidsen er bij om 18.30 en 19.15 uur. Ontvangst bij ons IJsselhuis. Meer info zie www.rijnland.net

6 juli Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

8 juli LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

4 augustus Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

11 mei Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

12 mei SWOPSTIVAL

swopstival

Meer info: https://www.facebook.com/PopUpSwop/

13 mei LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

17 mei Dichters op Donderdag 20.30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk.

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

“Ik houd erg van een mooi gedicht maar ik moet er iets te drinken bij hebben.”
           (vrij naar Willem Kloos).

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

1e paasdag open van 11:00 tot 18:00 uur

Eieren zoeken en lekker eten. Lange tafels met o.a. paasbrood, paassalades, schapenham en ouderwets gevulde eitjes.

Kosten: € 17,50 volwassenen incl. welkomstdrankje
Kinderen: € 9,50 kinderen incl. welkomstdrankje

Inloop vanaf 11 uur. Eten op tafel 11.30 uur.
Reserveren via dick@duurzamewinkelman.nl of 06-52416920

2e paasdag open van 11:00 tot 18:00 uur

henk smit Song4U IJsselhuis

van 15:00 – 17:00 live muziek Henk Smit.

Graag geziene gast Henk Smit is terug op 2e paasdag. Hij speelt nummers op verzoek, een soort levende folk- en bluesjukebox dus. Henk raakt je met zijn prachtige stem en wordt ondersteund door zijn eigen gitaarspel.

Gratis entree. Gezellig genieten in ons IJsselhuis.

Gulpener op tap, mooie selectie speciale bieren, goede wijnen, koffie en taartjes. Ook lekkere bitterballen en plankjes gezelligheid.

6 april Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

8 april LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

29 april live Henk Smit Songs4U 15:00-17:00 uur

henk smit Song4U IJsselhuis

van 15:00 – 17:00 live muziek Henk Smit.

Graag geziene gast Henk Smit speelt nummers op verzoek, een soort levende folk- en bluesjukebox dus. Henk raakt je met zijn prachtige stem en wordt ondersteund door zijn eigen gitaarspel.

Gratis entree. Gezellig genieten in ons IJsselhuis.

21 maart 18:00 uur Samen Spelen Stamppotje Delen

 samen spelen stamppotje delen

Schuif aan tafel!

Op deze knusse avond eten we een winterse stamppot, ook vegetarisch mogelijk.

Na het eten zullen we toeslaan, verslaan en opgaan in een gezellige spellenavond.

Datum: woensdag 21 maart

Tijd: 18:00 aan tafel

Kosten eten: € 7,50

Reserveren: goldasollie@gmail.com (indien allergieën of diëten, dit graag aangeven bij de reservering)

6 april Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

2 maart Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

11 maart LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

2 februari Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

11 februari LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

21 februari 18:00 uur Samen Spelen Stamppotje Delen
 samen spelen stamppotje delen

Schuif aan tafel!

Op deze knusse avond eten we een winterse stamppot, ook vegetarisch mogelijk.

Na het eten zullen we toeslaan, verslaan en opgaan in een gezellige spellenavond.

Datum: woensdag 21 januari

Tijd: 18:00 aan tafel

Kosten eten: € 7,50

Reserveren: goldasollie@gmail.com (indien allergieën of diëten, dit graag aangeven bij de reservering)

2 februari Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

6 januari 2018 nieuwjaarsborrel Museumhaven Gouda met aansluitend schipperscafé. Vanaf 17:00 uur.

14 januari LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

17 januari 18:00 uur Samen Spelen Stamppotje Delen
 samen spelen stamppotje delen

Schuif aan tafel!

Op deze knusse avond eten we een winterse stamppot, ook vegetarisch mogelijk.

Na het eten zullen we toeslaan, verslaan en opgaan in een gezellige spellenavond.

Datum: woensdag 17 januari

Tijd: 18:00 aan tafel

Kosten eten: € 7,50

Reserveren: goldasollie@gmail.com (indien allergieën of diëten, dit graag aangeven bij de reservering)

21 januari 1e Goudse Erwtensoeploop 11.45 uur

IJsselhuis Museumhavencafé en GO!uda Sport slaan ook na de Lichtjesloop en Gouda RUNilair de handen ineen in 2018 voor de Eerste Erwtensoeploop. Eerst even lekker een frisse neus halen tijdens 4 tot 6,5 kilometer rennen in groepsverband op een verrassingsroute en daarna erwtensoep of iets anders lekkers eten. Geef het even door als je erwtensoep zonder rookworst wilt. Verzamelen: tussen 11.45 en 12 uur bij het IJsselhuis op de Schielands Hoge Zeedijk Start lopen: 12.15 uur. Afstand: ± 6,5 kilometer (bij veel animo ook een kortere afstand).

Direct na afloop: lunch met erwtensoep in het IJsselhuis Museumhavencafé. Kosten lopen: voorinschrijving tot en met 18 januari 6 €, na-inschrijving 8 €. Kosten erwtensoep: 5 €.

Voorinschrijven kan door naar info@goudasport.nl te mailen. Geef svp aan of je wel of niet wilt lunchen na afloop en als je vegetariër bent geef dit dan ook even aan.

28 januari Live Henk Smit met Song4U 15:00-17:00 uur

henk smit Song4U IJsselhuis

Na het optreden van kaarsjesavond is Henk Smit terug in het IJsselhuis op 28 januari. Hij speelt nummers op verzoek, een soort levende folk- en bluesjukebox dus. Henk raakt je met zijn prachtige stem ondersteund door zijn eigen gitaarspel.

31 januari 20:00 uur Weldadige combinaties van wijn en chocola! Door Els Groot.

Welke wijn smaakt er lekker bij welke chocola? Maar nog veel interessanter: een gevulde bonbon, met welke wijn combineer je die?

Dat hangt natuurlijk af van de vulling. We gaan het tijdens dit heerlijk avondje beleven, want bij elke bonbon zet ik twee verschillende wijnen, een droge en een zoete. Super spannend, verrassend, en natuurlijk: smullen! Ontdek zelf wat jij de beste combi vindt. De bonbons zijn stuk voor stuk bijzonder. De wijnen zijn stuk voor stuk bijzonder.

Deze avond organiseer ik in samenwerking met Nina Liesker, eigenaar van Bonbonnina in Leiden. Nina is gediplomeerd chocolatier.

We proeven zowel droge als zoete wijnen omdat juist ook de combinatie met droge rode wijnen heel verrassend kan zijn. Een port staat zeker op de proeftafel, want die is verrukkelijk bij een bonbon met een vulling van bijvoorbeeld noten, vijgen en dadels. . . . .   maar een stevige rode wijnen (Gigondas) en een champagne komen ook aan bod. Kom vergelijken en oordeel zelf!

http://www.elsgrootwijnworkshops.nl/agenda/2-uncategorised/86-wijn-en-chocola

15 december Kaarsjesavond

henk smit Kaarsjesavond 2017vanaf 17 uur:
Countryzanger/gitarist Henk Smit brengt met zijn uniek concept SONG4U, een ode aan de oude countrysongs vanaf de jaren 1945 tot 1976.
U kiest uit zijn repertoire een song die hij vervolgens voor U zal zingen.

Paul de Jong speelt op zijn accordeon verrassende en herkenbare deuntjes. Meezingen toegestaan!

Het IJsselhuis serveert veel lokaal eten. 3 gangen 29,50, maar ook een winters hoofdgerecht voor € 18,-. Keuze uit vlees, vis en vega.

Wildstoof – kool – mosterd – oude kaas – aardappel
*
Schelvis – pompoen – pinda – bloemkool – limoenblad
*
Notenrijst – pastinaak – aardpeer – hennepzaad – schapentruffelkaas

Glühwein, warme choco en veel speciaalbieren in huis.

20 december XChange X-Mas

kledingruil en kerstruil
XChange
X-Mas
De kerstboom moet weer opnieuw worden opgetuigd, de kerstballen moeten worden weer opgehangen, samen met de kerstlampjes, sterren, glitters, slingers, beeldjes, kalenders, glinsters whaaa en dan wil je ook niet weer diezelfde kerstoutfit aan als vorig jaar?
Geen stress! Wij hebben het mooi verzonnen:
Op woensdag 20 december neemt iedereen zijn/haar kerstruil mee naar ons café!
Onder het genot van een glühwein vind je je nieuwe outfit en deco voor een fantastische kerst!
Toegang: gratis
Van 18:00 tot 21:00 uur
Datum: 20 December
Locatie: IJsselhuis, Museumhavencafé
22 december vrijdag
Lichtjesloop met live muziek op het verwarmde terras 19:00-21:00.

23 november Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk.

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

“Ik houd erg van een mooi gedicht maar ik moet er iets te drinken bij hebben.”
           (vrij naar Willem Kloos).

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

24 november Wild Romance #3 18:00 uur

wild romance #3

Liefde voor de winter. Lange tafels, kleine gerechtjes,
mooie wijnen, unieke locatie.

Het menu is in handen van het IJsselhuis:
o.a. wildpaté, ganzenborst, pulled zwijn,
wildstoof, stoofpeertaartje

Daarbij een uitstekende selectie wijnen uit de pakhuizen
van Van de Velde & Halewijn: Domaine Carobelle Rhône
Biologique, Zuazo Gaston Rioja Crianza, Carmen Chardonnay,
Cocci Negroamaro, Tonon Rosso del Camul, Sagrado white
port.

Locatie: IJsselhuis, aanvang: 18:00 uur
Wild eten incl. dessert: € 29,50
Arrangement 4x wijn: € 18,-
(wijn per glas € 5,-)
Reserveren via info@veldehalewijn.nl

8 december Verlichte Schepenavond en schipperscafé Museumhaven

Op magische wijze worden de lichtjes in de Museumhaven ontstoken, aansluitend de maandelijkse schippersavond. Meer info volgt.

9 december Blaaswerk 16:00 uur

Blaaswerk begint én eindigt haar muzikale jaar met een optreden in het IJsselhuis (museumhavencafé) in Gouda. Naast een aantal klassiekers die Blaaswerk al langer op het programma heeft staan, zoals St. Louis Blues en Goodbye Pork Pie Hat, brengen ze ook nieuwe nummers. Ga terug in de tijd met het swingende Sing Sing Sing of geniet van de jazzstandard Sidewinder van Lee Morgan. Natuurlijk zal ook ‘If I were a richman’ niet ontbreken. Inmiddels weer populair dankzij de bekende musicalklassieker Fiddler on the roof (Anatevka), waarvan de Nederlandse versie onlangs met veel succes in première ging. Kom dus luisteren onder het genot van een drankje of kom met Blaaswerk in de stemming voorafgaand aan een avond culinair genieten

16:00 uur, gratis entree.

10 december LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

12 november LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

Woensdag 8 november Geurworkshop 20 – 22 uur

k ken dit, ik wéét het wat het is maar ik kom er niet op!

Wie wil dat niet: meer genieten van je eten en je drinken. Dat doe je door je neus beter te gebruiken. Maar hoe doe je dat dan precies? Kun je dat leren? Ja, dat kun je oefenen. Je maakt hiermee een begin in een kleine groep op deze informele geurworkshop in het Museumhavencafé.
Vanwege de tijd van het jaar, ligt de nadruk op heerlijke herfstgeuren.
Normaal sluit Els af met een wijn, maar dit maal besluiten we met twee geurige bieren.
Dat is de invloed van onze locatie natuurlijk . .

2   3   4
. . . .   en soms kom je er ineens toch op!

Datum woensdag 8 november 2017
Tijd 20.00 – 22.00 uur
Plaats Museumhavencafé Gouda
Kosten € 25
Opgeven via Els Groot Wijnworkshops

3 november Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

6 oktober Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

Zondag 20 augustus LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

1 september Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

Dinsdag 13 juni Cinema Gouda Vliegend Voedsel

Extra voorvertoning van de documentaire Vliegend Voedsel. Een prachtig beeld van de wilde gans in Nederland en hoe deze op het bord belandt in het IJsselhuis.

Kaarten en meer info www.cinemagouda.nl

 

16, 17 en 18 juni 2017 HAVENDAGEN Gouda

Zet dit vast in de agenda, meer info op www.museumhavengouda.nl

18 juni 2017 3e IJssel & Gouwe Bierfestival

van 13:00-19:00.

Het IJssel & Gouwe bierfestival specialiseert zich in historische bieren, oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten.

India Pale Ale is het scheepsbier bij uitstek en mag dus niet ontbreken in de museumhaven. Dit bier werd extra gehopt om de houdbaarheid te verlengen op de lange scheepsreis naar India. De stijl werd later in Amerika opnieuw omarmd en ook kleine Nederlandse brouwerijen zijn druk met verschillende hopsoorten in de weer. Op ons festival een selectie van Nederlandse kwaliteitsbrouwers.

Spontaan gegiste bieren bevatten weinig restsuikers, hebben een heel eigen smaak. Een select groepje Belgische brouwers rondom Brussel in de Zennevalei heeft dit ook in de moeilijke jaren volgehouden. Heden ten dage zijn spontaan gegiste bieren bezig met een opmars; kleine brouwers spelen met de wilde Brett gisten en maken interessante bieren van (deels) spontane gisting. Op het festival zal een selectie van traditionele geuzes aanwezig zijn, maar ook aandacht voor de nieuwe bieren van gemengde gisting.

Er zal een selectie zijn van houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt karakter toe, vroeger was alles natuurlijk houtgerijpt. Met de introductie van RVS tanks ging dit deel van de smaak verloren. Nu experimenteren veel brouwers met oude port, px, whisky en bourbon vaten. Deze bieren zijn vaak sterk in alcohol en vormen een mooi huwelijk tussen het bier, de tannines van het hout en de smaak van de drank die ervoor in het vat gezeten heeft.

Naast de genoemde stijlen ook aandacht voor streekbieren. Het Gouds bier voorop met de historische Kuyt als stralend middelpunt. Brouwerij 1923 uit Moordrecht en enkele andere lokale bieren zullen te proeven zijn. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.

Tijdens het festival is er passende muziek, lekker eten en een schitterend decor: Museumhaven Gouda met haar prachtige historische schepen, uniek stukje in Nederland.

organisatie IJsselhuis Gouda

meer info: 06-52416920 (Herman Winkelman) of 06-44267175 (Dick Winkelman)

en zie facebook event 3e IJssel & Gouwe Bierfestival

 

2 juni Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

5 mei Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

11 mei Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk.

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

“Ik houd erg van een mooi gedicht maar ik moet er iets te drinken bij hebben.”
           (vrij naar Willem Kloos).

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

Vrijdag 12 mei diner vol gereserveerd voor bruiloft

Zaterdag 13 mei diner vol gereserveerd voor bruiloft, terras open.

Zondag 14 mei LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

Zondag 23 april LIVE Zeevast 15:00 uur

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dame en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren, nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon.

Meezingen mag, toegang gratis.

7 april Schipperscafé Museumhaven 20.30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

Zondag 9 april LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

3 maart Schipperscafé Museumhaven 20:30 uur

Voor schippers en vrienden van Museumhaven Gouda.

Zondag 12 maart LIVE jamsessie Norbadenco & Friends 14:00 uur

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

24 februari La Fête Bourgogne

Avondvullend culinair programma, waan je in de Bourgogne met krachtige smaken. Menu is handen van het IJsselhuis, wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn.

1 Zalmtartaar – kappertjes – groene kruiden

 • Macon Villages

2 Wijngaardslakken – kruidenboter

 • Chablis

3 Poulet noir – langoustine – kreeftenjus

 • Pouilly Fuissé

4 Kalfslende (bio) – poftomaat – kriel – peperroomsaus

 • Santenay rouge of Santenay blanc

5 Clafoutis abrikoos – crème fraîche

Locatie: IJsselhuis, aanvang: 18:00 uur

 • Diner: € 29,50, 4x topwijn: € 22,50
 • Glas Macon Village/Chablis € 5,50
 • Glas Pouilly Fuissé, Santenay rouge ou blanc € 7,00
 • Glas dessertwijn Muscat de Rivesaltes,
 • digestief Liqueur à l’Orange au Cognac ou Prunier VSOP Cognac € 5,50

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

La Fête Bourgogne

Zondag 26 februari LIVE Zeevast 14:30 uur

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dame en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren, nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon.

Meezingen mag, toegang gratis.

17 februari lancering wandelkaart Struinen en Vorsen.

Vrijdag 17 februari is het zover, dan wordt de gloednieuwe wandelroutekaart van het Gouwe Wierickegebied en de Krimpenerwaard gepresenteerd.

9.30:   Inloop met Fairtrade koffie en thee

10.00:   Welkom door Jan van der Werf, voorzitter Struinen en Vorsen

Uitreiking van de wandelroutekaart aan:

 • Annette ter Kuile, bureauhoofd Groen, provincie Zuid-Holland
 • Hilde Niezen, wethouder gemeente Gouda
 • Dilia Blok, wethouder gemeente Krimpenerwaard
 • Overhandiging van het QR-codebordje aan Dick en Herman Winkelman van het IJsselhuis

Fotomoment

10.30:   Uitreiking van de wandelroutekaarten aan de gasten met een drankje en hapje.

11.00:   Afsluiting

Ruim 300 km wandelplezier dwars door het Groene Hart

Struinen en Vorsen heeft maar liefst 21 thematische wandelroutes langs meer dan 55 Struin- en Vorspunten uitgezet. Struinpunten zijn locaties waar voor jong en oud iets te beleven is;: kaasboerderijbezoek, leuke workshops, terrasjes, vaartochten, je eigen ijsje maken, musea, stadswandelingen, landelijk overnachten e.d. Vorspunten zijn punten op de route die verbonden zijn met een streekverhaal over natuur, landschap of erfgoed.

De routes zijn smartphone proof, voorzien van GPS- en QR-codes, wandelknooppunten en uitprintbare routebeschrijvingen. De wandelroutes zijn onderdeel van het provinciebrede Wandelroutenetwerk Zuid-Holland.

De wandelroutekaart is na 17 februari verkrijgbaar bij de VVV Gouda, VVV Alphen, VVV Boskoop, VVV Schoonhoven en bij de diverse Struinpunten op de kaart, en is te downloaden via www.struinenenvorsen.nl/downloads.

struinen en vorsen wandel

Zondag 8 januari Jamsessie LIVE Norbadenco & Friends

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis. Aanvang: 14:00 tot 16:00 met uitloop indien gezellig.

Zondag 22 januari Blaaswerk 16:00 uur

Blaaswerk concert IJsselhuis
Blaaswerk keert in het nieuwe jaar terug met een optreden in het IJsselhuis (museumhavencafé) in Gouda. Terwijl u geniet van een kop koffie of iets sterkers als een schipperbitter, glas wijn of één van de bieren, speelt dit blazerssextet verschillende nummers. Het repertoire varieert van de jazzstandard St. Louis Blues, muziek uit de films van Federico Fellini zoals La Strada en 8½ tot het zwoele Lullaby van Joe Burgstaller. Vanwege de unieke samenstelling van het orkest zijn alle stukken speciaal voor Blaaswerk gearrangeerd onder andere door onze trombonist Harm Zwamborn.
Reserveer zondag 22 januari 2017 16.00 uur nu alvast in uw agenda voor een muzikale start van het nieuwe jaar.

9 februari Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk.

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

“Ik houd erg van een mooi gedicht maar ik moet er iets te drinken bij hebben.”
           (vrij naar Willem Kloos).

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

Woensdag 28 december 18:00 – 21:00uur Kleding ruil en LIVE muziek

Vintage blouses, Deftige hoedjes,
Hoge hakken of Strakke pakken?Woensdag 28 december geven wij een kledingruil, begeleid door de klanken van de Lowlands of Hollandband! Aansluitend is er een jamsessie, dus ben jij muzikant of hou je van muziek? Kom gezellig spelen en neem vooral je instrument mee!Toegang: Gratis
Van 18:00 tot 21:00uur
Datum: 28 December
Locatie: IJsselhuis, drank- en spijslokaak museumhavencafé

Ruilmethode: Bij binnenkomst wordt je ruilwaar ingenomen, je krijgt 1 ruil ticket per goedgekeurd item. Een trui ruilen voor een tas, een paar schoenen ruilen voor een jurk of een mannenbroek? Alles kan en alles mag! Maar wat jij meeneemt daar moet een ander daadwerkelijk wel blij van worden. Dus kleding met vlekken, gaten, vergeelde oksels komen niet door de keuring 🙂

Vrijdag 16 december Gouda bij Kaarslicht

Open van 11:00-22:00 uur (of tot zolang het gezellig is).

Parkeren kan aan de overkant bij GOUDasfalt, vaar over met de Gein en je bent bijna bij ons. Glühwein, warme cider, speciaalbiertjes, nieuwe wijnkaart, waanzinnig lekker eten en LIVE muziek vanaf 17:00 uur wachten op je. Een goed begin of einde van Gouda bij Kaarslicht! Met vuurtjes en prachtig uitzicht over de Goudse Museumhaven.

LIVE muziek in ons lokaal vanaf 17:00

17:00 uur Bart en/of Cornelis
Bart en/of Cornelis: éénpersoons duo, twee onscheidbaar tot elkaar veroordeelde hersenhelften. Samen onder één schedel. Door één deur. Wie is en/of zijn Bart en/of Cornelis? Of is er maar één Bart, of één Cornelis? Of is er geen eenduidig antwoord, zoals vaker in het leven? Want niets gebeurt zonder toeval, ook als het niet gebeurt… In het IJsselhuis komt troubadichter Bart en/of Cornelis met een speciaal reportoir afgestemd op de lichtjes, de oude haven en kerstmis.

19:00 uur Norbadenco en Sander Geerdink
Norbadenco heeft Marokkaanse roots, spaanse invloeden en vooral héél véél gevoel voor muziek. De beroemde flamencoheld Paco de Lucia is duidelijk in zijn stijl terug te horen. Op kaarsjesavond neemt hij Sander Geerdink mee, samen spelen ze kersttunes van over de hele wereld.

21:00 uur huisaccordionist Paul de Jong
De beroemdste accordeonist van Gouda en verre omstreken. Speelt als vaste muziekant in ons lokaal en weet menigeen te beroeren of aan het zingen te krijgen.

9&10 december 2016 Wild Romance #2

wild-romance-2016

Liefde voor de winter. Lange tafels, kleine gerechtjes, mooie wijnen, unieke locatie.

Het 4 gangen menu is in handen van het IJsselhuis: o.a. wildpaté, ganzenborst, pulled wild zwijn, wildstoof, NL kaasplankje.

Daarbij een uitstekende selectie wijnen uit de pakhuizen van Wijnhandel Van de Velde & Halewijn.

Locatie: IJsselhuis, aanvang: 18:00 uur
Wild eten incl. kazen: €27,50
Arrangement 4x wijn: € 18,-
(wijn per glas € 5,-)

Reserveren via
info@veldehalewijn.nl (9 december reeds vol gereserveerd)

11 december LIVE Zondag Norbadenco & Friends Jamsessie

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis.

Aanvang: 14:00 uur

Zondag 13 oktober LIVE Zondag Norbadenco & Friends Jamsessie

Jamsessie

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld.

Toegang gratis.

Aanvang: 14:00 uur

22 september 2016 OverVers Diner

Op donderdag 22 september staat er een heel bijzondere editie van OverVers op de planning. OverVers is te gast in ons IJsselhuis, deze Utrechtse organisatie laat zien wat er allemaal mogelijk is met afgedankt voedsel. We zijn trots dit initiatief voor het eerst buiten de regio Utrecht te halen. Onze chefkok Herman Winkelman zal voor een heerlijk driegangen maal bereiden van OverVerse producten en samen met zijn vader Dick tussen de gangen door het verhaal vertellen van het historische IJsselhuis.

Aanvang: 18:00 uur

Kosten: € 20,- excl. drankjes

Reserveren door een kaartje te kopen via:

https://www.ticketkantoor.nl/shop/OverVersIJssel

23 september 2016 Portugese avond met Van de Velde & Halewijn

portugees-afbeelding

4 gangen bijzonder portugees eten met o.a. Gambas fritas, Bacalao en kip van de houtskoolgrill.

Daarbij een uitstekende selectie portugese wijnen uit de pakhuizen van van de velde & Halewijn.

aanvang: 18:00 uur, diner: € 27,50

3x portugese wijn + port: € 15,-, Wijn per glas: € 5,-

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

 

15 september 2016 Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

10 augustus 2016 Salsa & Sangria 18:00 – 23:30 uur

header salsa aan de haven

Na de succesvolle Spaanse avond organiseren wij op 10 augustus Salsa & Sangria.

ETEN VANAF 18:00, VRIJ DANSEN VANAF 20:00. U BENT VAN HARTE WELKOM!

ER IS DEZE AVOND VERSE PAELLA!
MOGELIJKHEID OM MEE TE ETEN OP RESERVERING VIA DICK@DUURZAMEWINKELMAN.NL OF 06- 52 41 69 20

Toegang: Gratis

Paella eten: € 15,-

Eten vanaf 18:00 uur, vrij dansen vanaf 20:00 uur. U bent van harte welkom!

Voor iedereen die houdt van lekker eten, drinken en salsa dans.

 

12 juni 2016 Concert Blaaswerk: 16:00 uur.

Een sextet uit Moordrecht. Zij weten van toeten en blazen, ze traden in december nog bij ons op met een kerstconcert, heel intiem en mooi en afwisselend, op de keramiekdagen speelden ze de pannen van het dak op de markt in Gouda. Nu terug met oude en nieuw ingestudeerde nummers in ons IJsselhuis met een breed reportaire, van swing tot klassiek. Lekkere borrelhappen aanwezig; bitterballen, oesters, verse scheermessen en meer.

Toegang gratis.

17 juni 2016 Opening Havendagen

Drukte in de sluis! Aanschouw de schepen Gouda binnenvaren vanaf ons terras. ’s avonds een welkomstborrel met muziek van de Kadeklinkers.

Een heus Welcome Captain’s Dinner voor schippers en landlui, met langzaam gegaard buikspek, beans en bloemkolen. Vanaf 18:00 uur, € 15,-.

18 juni 2016 Havendagen met o.a. Fish & Ships Festival

Volop activiteiten in en om de haven, met o.a. het Fish & Ships Festival, lekker eten en drinken, mooie schepen en vertier (programma volgt). Aan de andere kant van de sluis op de IJsselkade gebeurt er van alles in, op en boven de rivier waar we onze naam aan te danken hebben, de IJssel; we staan er met een gezellige bar.

19 juni 2016 13:00-19:00 Havendagen met 2e IJssel & Gouwe Bierfestival

bierfestival GoudaHet IJssel & Gouwe bierfestival specialiseert zich in historische bieren, oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten. Deze editie speciale aandacht voor IPA’s (het scheepsbier bij uitstek), bieren van spontane en gemengde gisting, houtgerijpte bieren en streekbieren. 

India Pale Ale is het scheepsbier bij uitstek en mag dus niet ontbreken in de museumhaven. Dit bier werd extra gehopt om de houdbaarheid te verlengen op de lange scheepsreis naar India. De stijl werd in Amerika omarmd en ook kleine Nederlandse brouwerijen zijn druk met verschillende hopsoorten in de weer. Op ons festival een selectie van Nederlandse kwaliteitsbrouwers. 

Spontaan gegiste bieren bevatten weinig restsuikers, hebben een heel eigen smaak. Een select groepje Belgische brouwers rondom Brussel in de Zennevalei heeft dit ook in de moeilijke jaren volgehouden. Heden ten dage zijn spontaan gegiste bieren bezig met een opmars; kleine brouwers spelen met de wilde Brett gisten en maken interessante bieren van (deels) spontane gisting. Op het festival zal een selectie van traditionele geuzes aanwezig zijn, maar ook aandacht voor de nieuwe bieren van gemengde gisting.

Er zal aandacht zijn voor houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt karakter toe, vroeger was alles natuurlijk houtgerijpt. Met de introductie van RVS tanks ging dit deel van de smaak verloren. Nu experimenteren veel brouwers met oude port, px, whisky en bourbon vaten. Deze bieren zijn vaak sterk in alcohol en vormen een mooi huwelijk tussen het bier, de tannines van het hout en de smaak van de drank die ervoor in het vat gezeten heeft.

Naast de genoemde stijlen ook aandacht voor streekbieren. Het Gouds bier voorop met de historische Kuyt als stralend middelpunt. Brouwerij 1923 uit Moordrecht en enkele andere lokale bieren zullen te proeven zijn. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.

Tijdens het festival is er passende muziek, lekker eten en een schitterend decor: Museumhaven Gouda met haar prachtige historische schepen, uniek stukje in Nederland.

organisatie IJsselhuis Gouda, zie Facebook/event/IJssel&Gouwe Bierfestival

meer info: 06-52416920 (Herman Winkelman) of 06-44267175 (Dick Winkelman)

7 juli 2016 Dichters op Donderdag 20:30 uur

Dichters dragen voor uit eigen werk

Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.
Met tussen de bedrijven door live muziek van Dominic Dingena en Boyen van Gorp.

Toegang gratis.

Meer info dat ene woord

27 april 2016 Koningsdag

i.v.m. de Oranje markt op de Raam zijn we open vanaf 8:00 tot 20:00 uur voor warme choco, taart, speciaalbiertjes en bitterballen. Zie www.oranjeboulevard.nl

13 mei 2016 Fiesta Culinaria España

fiesta culinaria Espana-page-001

Culinair Haven Feest, een ode aan de havens van Spanje met:

Barcelona (schelpen in cava en limoen), Bilbao (3x spectaculinaire pintxos), Valencia (Paella uit een grote pan buiten) en Alicante (Turron & vijg in choco)

Spaanse wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn

Cantosan semi seco, Cuvi blanco, Finca La Legua Roble, Cantosan blanco, Finca La Legua Crianza tinto, Lustau Pedro Ximenez, Licor Cuerenta y Tres (43)

verwacht veel vis, wijnen, geuren, kleuren en passie.

binnen & buiten feestje aan de Goudse Haven.

Locatie: IJsselhuis Gouda, aanvang: 18:00 uur,

diner: € 27,50

3x wijn + PX of Licor 43 € 16,-

Wijn per glas: € 5,-

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

16 mei 2016 2e Pinksterdag extra open

Extra open van 11:00 – 18:00 uur voor koffie, taart, lunch, speciaalbiertjes en bitterballen.

25 mei 2016 Geurworkshop met vinologe Els Groot

Ik wil dit, ik wéét wat het is maar ik kom er niet op!

Wie wil dat niet: meer genieten van je eten en je drinken, en vooral van je wijn. Dat doe je door je neus beter te gebruiken. Maar hoe doe je dat dan precies? Kun je dat leren? Ja, dat kun je oefenen. Je maakt hiermee een begin in een kleine groep op deze informele geurworkshop in het Museumhavencafé. We sluiten af met een geurige wijn en een geurig bier.

20:00 tot 22:00 uur

Kosten: € 20,-

Aanmelden via: info@elsgrootwijnworkshops.nl

zie Els Groot Wijnworkshops

29 mei 2016 14:30 – 16:30 Zondagmiddagpodium Zeevast

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dame en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren, nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon. Meezingen mag, toegang gratis.

27 & 28 maart 2016 Pasen

1e Paasdag zijn we normaal geopend van 11:00 – 18:00 uur. 2e Paasdag (28 maart) zijn we extra geopend van 11:00 – 18:00 uur.

10 April 14:30-16:30 Zondagmiddagpodium: Zeevast

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dame en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren, nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon. Meezingen mag, toegang gratis.

26 februari 2016 ciao bella! #2
Wegens succes een extra avond. Zie 12 februari, reserveren via info@veldehalewijn.nl.

12 maart 2016 Gouda Runilair.

Dit wordt georganiseerd door VS-Sport in samenwerking met Gezond Gouds. Er wordt gerend in groepen van maximaal 25 personen vanaf de ene mooie horecagelegenheid naar de volgende. Totale afstand is circa 7,5 kilometer. De gerechten die we onderweg proeven zijn licht verteerbaar en vegetarisch. We doen minimaal vier horecagelegenheden aan en ook bij de start bij Gezond Gouds aan de Aderpolderweg 25 is er al wat lekkers. Verzamelen aldaar vanaf 10.45 uur en start rond 11 uur. Rond 13.15 uur verwachten we de laatste culinaire verrassing te nuttigen. Op de laatste locatie kunt u zelf nog wat extra´s bestellen, maar met het deelnamebewijs heeft u recht op 1 hapje/drankje per horecagelegenheid. De onkostenvergoeding bedraagt 15 euro. Aanmelden kan via andy.koolmees@xs4all.nl. Geef dan svp uw volledige naam, geslacht en woonplaats door en de afstand die u gemiddeld loopt tijdens een wedstrijd of training. LET OP: aanmelden kan tot uiterlijk 7 maart 2016, 14.00 uur.

16 maart 2016 Meet Up Spark Joy

Albert de Haan laat jullie kennis maken met de KonMari methode. Dit zorgt er voor dat in je huis alleen maar dingen staan waar je blij van wordt. Entree € 5,- ter dekking van de kosten. Zie www.meetup.com

18 & 19 maart 2016 Kreeftenfestijn

kreeftenfestij Groene HartNaast ons wisselende maandmenu vinden we het leuk om speciale avondjes te organiseren.

Op 18 & 19 maart doen we weer iets bijzonders: een waar Kreeftenfestijn aan de haven. De Amerikaanse rivierkreeft bevolkt onze polders sinds een aantal jaar. Hier kleven wel wat nadelen aan voor de boeren en dijkbewakers, maar wij als bourgondiërs doen er ons voordeel mee. André Blokland haalt ze uit de polders en wij serveren ze.

Lange tafels, groentes, aardappels en volop Groene Hart rivierkreeften, met de handen eten.
Incl. NL wijn, NL Cider en koffie na.
Kosten: € 45,-, ontvangst 18:30 uur.
Inschrijven via dick@duurzamewinkelman.nl
Locatie: ons IJsselhuis, drank- en spijslokaal aan Museumhaven Gouda
Start van de ‘Maand van het Groene Hart’.

7 februari 2016 14:30 – 16:30 Zondagmiddagpodium: Zeevast

Het quartet Zeevast bestaat uit 1 dames en 3 heren. Zij hebben de sporen reeds verdiend in diverse shantykoren nu zingen en vertellen ze in kleine setting over de wereld van schepen en het water. Met gitaar en accordeon. Meezingen mag, toegang gratis.

12 februari 2016 Ciao B E L L A vol gereserveerd

ciao bella

 

 

 

 

 

Antipasti:         Prosciutto, gamba, caponata, formaggio.

Primi piatti:      Pasta Vongole of Pasta radiccio en prosciutto

Secundi piatti: Drie klassieke Italiaanse bereidingen van kalfsvlees met groentegarnituren

Dolce:             Taartje van citroen, ricotta en amandel

Italiaanse wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn

Soave Classico Verona, Tonon Incrocio Manzini Veneto, Negroamaro Voliera Puglia, Chardonnay Puglia, Valpolicella Verona, Primitivo Cocci, Limoncello Capri

 

aanvang: 18:00 uur, diner: € 25,-

3x wijn + limoncello/amaretto: € 18,-

(Wijn ook per glas mogelijk: € 5,-)

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

Vol gereserveerd

21, 22, 23 december extra open van 11 tot 22 uur

Geniet van de haven in winterstijl met lekker eten en diverse optredens.

22 december

19.30 zang van de Goudse Viswijven. Een delegatie van 10 ferme vrouwen van het Viswijvenkoor zingt over het leven op en aan het water in ons oude wachtlokaal. Verwacht stoere en oprechte liederen, ontdek de volkscultuur aan de haven. Gratis entree.

 

23 december 2015

Kerstconcert Blaaswerk 17:30 uur.

kerstconcert 23 december ijsselhuis museumhavencafe

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie https://www.facebook.com/events/941581505889439/

Gratis Entree.

14 november 2015 20:30 uur: Wijn vs Bier Kaas Battle

Start de zaterdagavond goed, zet je zintuigen op scherp met een heuse wijn vs bier kaasbattle. We presenteren 3 kazen, 3 passende bieren en 3 passende wijnen. Samen proeven en smaak bepalen, wat is de ultieme combinatie? Om 20:30 uur aanvang, duurt ongeveer 1 uur en 15 min., kosten € 15,-. Zie Facebook.

Aanmelden via dick@duurzamewinkelman.nl

20 november 2015 Wild Romance

wild romance 20 novemberLiefde voor de herfst. Lange tafels, kleine gerechtjes, mooie wijnen, unieke locatie. Het menu is in handen van het IJsselhuis: o.a. wildpaté, ganzenborst, risotto met parelhoen, pulled wild zwijn, wildstoof, NL kaasplankje

Daarbij goede wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn, zoals Pinot Grigio, Spätburgunder Weissherbst, Merlot Chili, Régnié Cru du Beaujolais, Chât. Moine Martin Fronsac, Vacqueyras Rhône, Rioja Reserva met als eventuele afsluiter Ruby/Tawny port

Locatie: IJsselhuis, aanvang: 18:00 uur

Wild eten incl. kazen: €25,-

4x wijn of 3x wijn+ 1x port: € 16,-

(ook per glas te bestellen wijn € 5,-, port € 4,-)

Reserveren niet meer mogelijk, tafels zijn vol.

1 november 2015 Samen Tafelen Fairtrade Week 

Samen met Wereldwinkel Gouda en Fairtrade Gemeente Gouda organiseren we op 1 november een middag vol lekkers aan tafel. Kosten € 20,-, inschrijven via justin@fairtradegemeentegouda.nl, u kunt dan ook aangeven of u vegetarisch eet.

Dit was een succes te noemen, zie www.deverstandigekock.nl voor een verslag en recepten.

samen tafelen voorkantfair trade samen tafelen gouda

18 oktober 2015 Proefwerk #1 Bokbier & Chocola

Onder de noemer proefwerk op zondag gaan we op een ongedwongen manier op zoek naar smaakcombinaties. Dit doen we de 1e keer op zondag 18 oktober van 14:30 – 16:00 met bokbier en chocola. Opgeven via dick@duurzamewinkelman.nl of aan de bar, kosten € 15,- incl. 4 mooie bieren (halve glazen) en diverse soorten chocolade.

Proefwerk #1 Bokbier en chocola

18 oktober 2015 14:30 -16:00

In de herfst en winter gaan we verder op zoek naar (on)ontdekte smaakcombinaties. Ontdek met ons mee!

7 oktober 2015 Proeverij cépagewijnen met vinologe Els Groot, druivenrassen herkennen.

els grootCépage is Frans voor druivenras. Grape variety zeggen de Engelsen. Een cépagewijn is een wijn gemaakt van één enkel druivenras. Hoe herken je een pinot gris? Een chardonnay, een riesling? Hoe onderscheid je een cabernet-sauvignon van een merlot en een syrah? Daar gaan we mee oefenen tijdens deze proeverij in ons gezellige Museumhavencafé. En wel zodanig dat je na afloop de belangrijkste kenmerken van de meest voorkomende druivenrassen kent en herkent in de wijn.

20:00-22:30 uur. € 45,-, incl. 8 wijnen en bijpassende hapjes.

Aanmelden en meer info via: info@elsgrootwijnworkshops.nl

4 oktober 2015 Geluksroute Gouda

Ook dit jaar doen wij weer mee. De Geluksroute is een ongedwongen uitwisseling van geluk die voor inspirerende ontmoetingen en mooie ontdekkingen zorgt. De uitnodiging is simpel: Waar word jij gelukkig van en wil je dat delen?

Zingen aan de haven met Paul de Jong. Samen zingen is geluk. Al eeuwenlang wordt er samen gezongen, op het schip, in de kroeg, bij feesten, bij het oogsten in het land, in de kerk en op veel meer plekken. Als je samen zingt ontstaat geluk.

Tijdens de geluksroute kun je samen zingen, bij ons in het IJsselhuis, het oude schipperswachtlokaal aan de Museumhaven. Paul de Jong begeleidt op accordeon en er zijn teksten beschikbaar. Iedereen kan zingen, dus zing je mee?

meer geluksplekken? Kijk op http://geluksroute.nu/editie/gouda/

11 september 2015 ‘La Fête du Mer’

slurpen aan de haven

Zomerafsluiting met schaal en schelpdieren, uiteenlopende bereidingen, o.a. verse oesters, mosselen, scheermes en gamba’s op Spaanse wijze, salades en een spannend chocodessert,

daarbij mooie pareltjes van wijnen uit de pakhuizen van Van de Velde & Halewijn, zoals Auxerrois van Schouwen Duiveland, Sancerre uit de Loire, St. Véran & Pinot Noir uit de Bourgogne, Morgon cru du Beaujolais.

 

Locatie: IJsselhuis, aanvang: 18:00 uur

Eten incl. dessert: €25,-

4 x wijn: € 18,- (ook per glas te bestellen € 5,-)

Reserveren via info@veldehalewijn.nl

opgeven voor 6 september

 

Organisatie: IJsselhuis en Van de Velde & Halewijn

havenavondje21 & 28 augustus: ‘Lekker Haven Avondje’.

Op onregelmatige basis gaan we ook ’s avonds lekker koken. Dit doen we onder de noemer ‘Lekker Haven Avondje’, even snel één gang komen eten of lekker lang van de ondergaande zon genieten op ons terras of binnen in ons sfeervolle wachtlokaal. We serveren het diner vanaf 17:30 uur.

3 gangen 25,-

Hoofdgerecht 15,-

Reserveren? Bel 06-44267175 of mail dick@duurzamewinkelman.nl.

Het menu wordt meestal een paar dagen vantevoren op onze Facebookpagina aangekondigd.

Gouda Waterstad Weekend 19, 20 en 21 juni Mallegatssluis

Ook dit jaar zijn er weer Museumhavendagen. Dit jaar is het thema ‘VAN RUIM NAAR RUIMTE’.

Op de Museumhavendagen staat de cultuurhistorische achtergrond van haven en schepen centraal. Vroeger waren alle schepen bedrijfsvaartuig; de meeste als vrachtschip voor allerlei soorten lading, andere als sleepboot of of mee te vissen. Vracht werd vervoerd in het ruim, de ruimte onder de luikenkap. Tegenwoordig is die ruimte ingericht als woning. Dat brengt een hele verandering met zich mee. Over het varen met lading en de veranderingen die de ombouw tot bewoonbaar museumschip met zich mee brachten gaat het dit jaar. U krijgt allerlei soorten lading te zien, en hoe die aan en van boord werd gebracht. In het Werfhuys, dat tot voor deze gelegenheid tot filmhuis wordt omgebouwd, hoopt de Museumhaven ook de andere aspecten van het thema te kunnen tonen.

Vrijdag 19 juni opening weekend met o.a. Dead Grass Band op podium in parkje voor ons lokaal. BBQ buffet vanaf 17:30 uur. Kosten € 12,50. Voor schippers en ‘vrienden’ van Museumhaven Gouda zijn de kosten € 10,-. Graag even opgeven via dick@duurzamewinkelman.nl. Op de dag zelf zijn waarschijnlijk ook nog plekken beschikbaar.  Zaterdag 20 juni 12:00-17:00 reuring in de haven met oude ambachten. Het thema is dit jaar “lading”. 13:00-17:00 Shantyfestival “Fish and Ships” op o.a. het podium voor ons lokaal. 17:30-20:00 Folkband The Gigs op het podium. Museumhavencafé is open vanaf 9:00 uur. Buiten wordt goed vlees bereid op de BBQ’s. Om 17:30 is er een BBQ buffet, kosten € 12,50. Voor schippers en ‘vrienden’ van Museumhaven Gouda zijn de kosten € 10,-. Graag even opgeven via dick@duurzamewinkelman.nl. Op de dag zelf zijn waarschijnlijk ook nog plekken beschikbaar. 

Zondag 21 juni 12:00-13:00 Schependans, dit bijzondere tafereel is inmiddels het beste bewaard publieke geheim van Gouda Waterstad: al voor de vierde keer wordt dit spannende tableau vivant opgevoerd. De schepen worden met allerlei verschillende technieken (veelal handkracht!) voortbewogen en ‘dansen’ op live muziek om elkaar heen door de havenkom. Komt dat zien!

Zondag 21 juni van 13:00-19:00 ons eigen IJssel & Gouwe Bierfestival aan de haven.

Het festival specialiseert zich in historische bieren, oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten. Daarnaast zal er speciale aandacht zijn voor houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt vaak karakter toe. Bieren van de De Molen, Jopen, Ramses, Kees, Emelisse en brouwerij 1923 uit Moordrecht zullen niet ontbreken. Theo, brouwer en oprichter van Stadsbrouwerij de Goudsche Leeuw komt een brouwdemonstratie van zijn Kuytbier geven. Er is gezellige lounge muziek van Johan Draait. De koks bereiden goed vlees op de grill, ook ontbreekt de echte boerenkaas niet. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.

Koningsdag 27 april Vier de verjaardag van onze koning bij ons op terras. Even een pauze tijdens de snuffeltocht op de Oranje Boulevard op het Raam. Kom je nieuwe aanwinsten laten zien, of drink je winst in één keer op! We zijn deze dag al open vanaf 9:00 uur.

vrijdag 23 januari: Bierproeven met Dick. 6 bieren proeven, met lokale kazen. € 15,-. 20:00-22:00. 3e helft van 22:00-23:30 uur.

zondag 25 januari: Open podium voor muzikanten, zangers, dichters, verhalenvertalers en overige kunstenaars. Voor de artiesten hebben we 2 gratis drankjes, de eerste keer. Na een 2^e optreden serveren we een lekkere gratis aanschuifmaaltijd. Vanaf 15:00 uur, aanmelden gewenst via dick@duurzamewinkelman.nl (spontaan binnen komen vallen met een instrument wordt vaak ook op prijs gesteld). vrijdag 6 februari: Aanschuifmaaltijd € 12,50. Kruidige couscous met fritata van zalm en gedroogde tomaatjes. 18:00-19:30 uur, aanmelden gewenst via dick@duurzamewinkelman.nl

vrijdag 6 februari: schippersavond voor schippers en ‘Vrienden’ van de Museumhaven. Met troubadichter Bart van der Harst. Ook ‘Vriend’ worden? Kijk op de vernieuwde website www.museumhavengouda.nl

zondag 8 februari: Open podium voor muzikanten, zangers, dichters, verhalenvertalers en overige kunstenaars. Voor de artiesten hebben we 2 gratis drankjes, de eerste keer. Na een 2e optreden serveren we een lekkere gratis aanschuifmaaltijd. Vanaf 15:00 uur, aanmelden gewenst via dick@duurzamewinkelman.nl (spontaan binnen komen vallen met een instrument wordt vaak ook op prijs gesteld). Vrijdag 20 februari: Proeverij cépage wijnen met Els Groot Druivenrassen herkennen.

Cépage is Frans voor druivenras. Grape variety zeggen de Engelsen. Een cépagewijn is een wijn gemaakt van éen enkel druivenras.

Hoe herken je een pinot gris? Een chardonnay, een riesling? Hoe onderscheid je een cabernet-sauvignon van een merlot en een syrah? Daar gaan we mee oefenen tijdens deze proeverij in het gezellige Museumhavencafé in Gouda. En wel zodanig dat je na afloop de belangrijkste kenmerken van de meest voorkomende druivenrassen kent en herkent in de wijn.

Datum         Vrijdag 20 februari

Tijd             20.00 – 22.30 uur

Prijs            € 45 inclusief 10 wijnen en heerlijke hapjes van Adriatika

Aantal         8 – 14 personen

Opgeven via: info@elsgrootwijnworkshops.nl www.elsgrootwijnworkshops.nl Vrijdag 9 januari: Ze smelten de kazen! Aanschuiven voor kaasfondue.kaasfondue De kazen van de familie van Vliet uit Oudewater gebruiken we voor een heerlijke kaasfondue. Vrijdagavond weer welkom!

€ 12,50 p.p., supplement voor gamba’s om te dippen € 3,00. 
Graag even reserveren via dick@duurzamewinkelman.nl Vrijdag 9 januari: Schipperscafé (besloten) voor schippers en Vrienden van de Museumhaven. Voor meer informatie over Vrienden van de Museumhaven: vrienden@museumhavengouda.nl Vrijdag 2 januari: choco en bitterballen

Goed nieuwjaar gewenst. Vrijdag 2 januari van harte welkom om nieuw jaar te komen wensen tussen 16:00-18:00 uur. De eerste warme choco met of zonder schipperbitter is van ons. Wij zorgen voor de bitterballen, kom je ook?
Goed nieuwjaar gewenst. Nu zijn we nog even gesloten, vrijdag 2 januari van harte welkom om nieuw jaar te komen wensen tussen 16:00-18:00 uur. De eerste warme choco met of zonder schipperbitter is van ons. Wij zorgen voor de bitterballen, kom je ook?

Lichthaven 12-30 december 2014 bruin-licht_schip_in_lampje Stelt u zich eens voor: Avond en (mogelijk) weinig licht. Je staat bij de sluis en kijkt uit over een prachtig uitgelichte binnenhaven. Geen bonte kermis. Spots met de ouderwetse, warme goud- en sepia-kleuren zetten de haven in een ‘antieke’ sfeer. Het beeld zal steeds, bijna onmerkbaar, wijzigen. Niet alleen de museumschepen zullen tot leven komen in dit licht, ook enkele omgevingskenmerken. Misschien ons schipperswachtlokaal, de oude kaaspakhuizen of de werf. De regie van dit lichtspel zal zorg dragen voor niet ‘verblindende’ overlast. De haven baadt van 12 tot 30 december in het kunstlicht en zal met het Goudse evenement “Gouda bij Kunstlicht” meeliften. Het café opent de deuren extra op 12/13/18/19/20/21/22/23/24/27/28 december tot 22:00. Brrrbrrr, buiten is het koud, binnen is het heerlijk warm en gemoedelijk. Even opwarmen met een choco, schippersbitter of langzaam gegaarde stoof. Speciaal voor de lichthaven 2014  ontwikkelde Herman Winkelman een aantal gerechten met smaken van vroeger. Verhalen van oma’s, recepten uit oude kookboeken en een creatieve interpretatie zorgen voor een afwisselend decemberkaart. Komt u ook proeven? Bespeelt u een instrument? Neem het mee en speel een deuntje. Naast een publiek levert het u een gratis drankje op. fotowedstrijd 21 december optreden Blaaswerk 16:30. BLAASWERK speelt alles tussen bigband en fanfare in. Het sextet presenteert met zijn niet alledaagse bezetting verschillende muziekstijlen die een aanvulling vormen op het huidige aanbod van blaasmuziek. Het repertoire gaat van klassiek naar modern; vaak swingend, ondanks de afwezigheid van ritme-instrumenten. Te denken valt aan muziekstijlen als Joegoslavische muziek, salsa, polka’s, jazz, filmmuziek. 6 blazers in ons kleine lokaal, in de feëerieke setting van de LichtHaven.  Ze spelen om 16:30 uur, optreden zal ongeveer 30 minuten duren. Entree is gratis.  Kaasfondue op het menu! Zie www.blaaswerk.nl voor meer info over het sextet.

blaaswerk

menu 21 december 12 december kaarsjesavond menu 12 december 2014   Vinoloog Els Groot geeft korte Wijnproefcursus in Museumhavencafé serie van 3 avonden: 19 en 26 november, 10 december Na het succes van de thema-wijnproeverijen in het afgelopen winterseizoen, hebben Dick en Lies Winkelman van het Museumhavencafé en Els Groot de handen weer ineen geslagen om op 3 woensdagavonden iets nieuws te brengen: een wijnproefcursus. Iedereen is welkom, wijnkennis is niet vereist maar u moet uiteraard wel van wijn houden. En het leuk vinden om beter te leren proeven en op het spoor te komen van uw eigen smaak. Want hoe komt het dat de een dit lekker vindt en de ander dat? Hoe benoem je de geuren en smaken in wijn? Kan je druivensoorten leren herkennen? Waarom zijn blauwe kazen zo lekker bij port? En hoe voorkom je dat je miskopen doet bij het wijn kopen? Ontdek tijdens deze cursus dat praten over wijn leuk en leerzaam is. De avonden worden gehouden in ons Museumhavencafé. De wijnproefcursus is op 19 en 26 november en 10 december van 20.00-22.00 uur. Voor deze cursus dient u zich tevoren aan te melden via info@elsgrootwijnworkshops.nl. Niet meer mogelijk, is vol gereserveerd. De kosten bedragen € 95 p.p. voor 3 avonden. els groot   Zingen voor en met iedereen! paul de jong accordeon1 Kom meezingen met Paul de Jong (accordeon) op zondagmiddag van 15.00 uur tot 16.00 uur en wel op de volgende zondagen: 19 oktober 2014 2 november 2014 16 november 2014 30 november 2014 Er worden voornamelijk Nederlandse liedjes gezongen uit “de oude doos”, zoals “De klok van Arnemuiden”, “Ketelbinkie” enz.     Sinterklaas in Gouda  15 november hopen we dat Sint Nicolaas aankomt op de IJsselkade, bij ons om de hoek. Het café is geopend vanaf 8 uur ’s ochtends. Welkom voor warme choco, koffie met appeltaart en Spaanse tomatensoep. We hebben er zin in! Er is van alles te doen in de stad, zie ook www.sinterklaasgouda.nl.

Sinterklaas_plattegrond

  Fair is fair, en…. lekker!  Kom proeven aan de haven.
WijDoenMee-FTG-300x162         Zaterdag 1 november 14:00 uur – 15:30 uur € 17,50
20:00 uur – 21:30 uur € 17,50
Faire en lokale bierspijsproeverij
Ontdekkingstocht naar smaken van fair trade bieren met lokale hapjes en lokale bieren met smaken van ver weg. (6 proefglaasjes)

16:00 uur -17:30 uur € 22,50 Proeverij van fair trade en biologische wijnen, aangevuld met een Nederlandse wijn (totaal 6 wijnen), proefglaasjes, spugen niet verplicht. Polder en exoot, gecombineerd met spannende smaken. Gastheer: Dick Winkelman Voor alle proeverijen aanmelden via info@fairtradegemeentegouda.nl (met vermelding van tijd!) Betaling op 1 november in het café. deze proeverijen zijn onderdeel van de Fair Trade Week 2014, zie voor het verdere programma Fair Trade Gemeente Gouda Kinderworkshops ‘Wolkenvanger’, 8, 15, 22 en 29 augustus kinderworkshops gouda, waar creatie en emotie in beeld worden gevangenEen primeur voor wolkenvanger en het Museumhavencafé. Deze zomer zal wolkenvanger een aantal workshops gaan verzorgen. Op vrijdagmiddag 8, 15, 22 en 29 augustus, zal het ‘Museumhavencafe ’t Ijsselhuys’ worden omgetoverd tot creatieve werkplaats. De middagen zijn toegankelijk voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De workshops duren van 14.00 tot 16.00. Het thema van de workshops is ‘ik blijf in Gouda en ik doe mee’. De kinderen worden op speelse wijze meegenomen op een creatieve expeditie. De workshops zijn zo ingedeeld, dat ieder kind zijn eigen draai kan geven aan de opdracht. In de eerste workshop zal er een prachtige reistas gemaakt gaan worden. De middagen worden begeleidt door Marlinda Weijers (pedagogisch werker en oprichtster Wolkenvanger) en Celeste Veurman (studente aan de Hogeschool voor de Kunsten). Nieuwsgierig geworden en wil je verzekerd zijn van een plekje? Meld je dan alvast aan via de Wolkenvanger Facebooksite, door een persoonlijk berichtje te sturen. Aanmelden is niet vereist, maar vol is vol. Deelname bedraagt 7.50, dit is inclusief de materialen, wat te drinken en iets lekkers. Tot dan! Cross County Tour Old Gaffers 29 en 30 juli De vereniging van gaffelgetuigde schepen ‘ Old Gaffers Association NL’  bestaat 10 jaar en heeft een bijzondere Cross County Tour uitgestippeld. Naar verwachting zullen er zo’n 50-60 schepen dinsdag 29 juli Gouda binnenvaren. Op woensdag 30 juli om 20:00uur is er een optreden van shantykoor West ZuidWest in of om ons oude wachtlokaal. Wees Welkom! 28 juni 2014 Festival Songs about Fish and Ships Programma bij ons 13:00 Patrick et Daniel (FR) 14:30 Nelson’s Blood (NL) 15:15 Trim Rig and a Doxy (UK) 16:45 Onstuimig Schuim (NL) songsaboutfishandships Een internationaal festival met liedjes over (het werk op) de schepen en de (gevangen en verkochte) vis in de historische binnenstad van Gouda Gouda kent een rijke historie rondom scheepvaart en visvangst. Dat maakt dat er met recht gezongen kan worden over deze rijke traditie uit vroegere tijden. Het Viswijvenkoor Gouda en het Shantykoor West Zuidwest zijn twee Goudse koren die respectievelijk 15 en 20 jaar met enthousiaste zangeressen en zangers liederen ten gehore brengen die gaan over zee, zeeverhalen, verre landen, vis, maar ook de verhalen van vrouwen die alleen achterbleven. meer info: www.fishandships.nl

20-22 juni 2014 ‘Schippers aan de Reis’ en IPA festival

Tijdens het Gouda Waterstad weekend van 20-21-22 juni gebeurt er van alles in en om de Museumhaven, het thema is ‘Schippers aan de Reis’. Mallegatssluis In en om het Museumhavencafé presenteren we een 20 tal India Pale Ale (I.P.A.) bieren. Een minibierfestivalletje op één van de mooiste plekjes van Gouda. Met deze presentatie eren we de schippers en ook de nieuwe ambachtsmannen en vrouwen die dit bijzondere bier weer op de markt brengen. We laten schippers, burgers en buitenlui graag weer kennismaken met dit bijzondere bier. Ook voor culinaire aanvullingen wordt gezorgd. Bieren worden geserveerd in proefglaasjes van 0,15cl voor € 2,00, zodat er diverse smaken geproefd kunnen worden. We trappen het weekend af met een BBQ aan de Museumhaven. Vrijdag 20 juni vanaf 18:00 wordt er geroosterd met goed vlees en vis door Herman en Dick. Vega’s worden ook op de wenken bediend met gegrilde maiskolven, paprika’s, zoete aardappel en ingepakte paddenstoelen. Inschrijven kan via onderstaand link. Kosten zijn € 15,- en als je een kaartje hebt voor de 4Tuoze Matroze in So-What kost het slechts € 10,-. Aanrader trouwens, die 4Tuoze Matroze. Inschrijven voor BBQ op 20 juni Houdt deze pagina en Facebook in de gaten voor de bierlijst en meer info.

festivalposter2

Historie, wat is een India Pale Ale (I.P.A.)? Van oorsprong
is dit een En
gelse pale ale die meegenomen werd op de boot naar India, om te zorgen dat het bier niet verzuurde werd extra hop toegevoegd. Dit kenmerkende ingrediënt zorgde voor meer bitterheid dat men in de loop van de tijd beter ging appreciëren. Een nieuwe bierstijl was ontstaan. Met nieuwere conserveringstechnieken en veranderende consumentensmaak was er in de 20e eeuw weinig aandacht meer voor dit biertype. Brouwers dachten aan schaalvergroting en brouwden veelal maar één soort pils. Ook de smaak van de consument veranderde, door de opkomst van limonades kon men bitterheid weinig meer bekoren. Elke nieuwigheid brengt echter vaak ook een tegenreactie te weeg:uitgerekend in Amerika, het land van de mierzoete Coca Cola, begon de I.P.A. aan een revival enkele decennia geleden. Microbrouwerijen experimenteerden met verschillende hopsoorten en bouwden een nieuw cliënteel op voor de nieuwe I.P.A.’s, de amerikaanse hopsoorten zorgen vaak voor een citrus en grapefruit aroma aan het bier. Zoals bijna altijd met trends, ook deze waaide over naar Europa waar ook steeds meer microbrouwerijtjes openden en ook een I.P.A. gingen brouwen. Niet het gemakkelijkste bier om te drinken, maar als de zintuigen eenmaal gewend zijn dan is er veel smaakcomplexiteit te ontdekken in deze bierstijl. Assortiment tijdens Gouda Waterstad Het wachtlokaal is ook gewoon geopend voor een lekkere cappuccino, punt appeltaart, goede hamburger van de grill, visje van de grill, huispils Gulpener, goed glas wijn, schipperbitter en meer. Zondag is er een speciale knapzak met lekkers verkrijgbaar als ontbijt/brunch voor € 7,50 bij de schependans. Openingstijden café tijdens Gouda Waterstad weekend Donderdag 12:00 – 18:00 uur Vrijdag 12:00 – 21:00 uur Zaterdag 10:00 – 21:00 uur Zondag 10:00 – 19:00 uur (schependans 12:00 uur) IPA Festival: za 14:00-21:00, zo 12:00-19:00 uur. Schependans Bij het vertrek van de gastschepen uit de Museumhaven worden de festiviteiten afgesloten met de ‘Schependans’ om 12uur, een magisch tableau vivant van varend erfgoed, dat in slow motion door de haven manoeuvreert. Vanzelfsprekend kan dat vergezeld worden met een hapje en een drankje bij het museumhavencafé. DJ Spoorlijn draait plaatjes voor een gezellige afsluiting. Kabels en Godsogen Ook de schippers- en kapiteinsvrouwen waren vroeger ‘aan de reis’. Zij lieten zich door de mode van andere steden en verre oorden inspireren, waarmee zij de traditionele dracht van thuis soms aanzienlijk hebben beïnvloed. Samen met Museum Gouda wordt onder de titel ‘Kabels en Godsogen’ een expositie ingericht van traditionele schipperstruien, en in de Museumhaven krijgt de schipperskleding van weleer extra aandacht. U kunt meehelpen om een traditionele schipperstrui te breien, die u na de tentoonstelling mag houden. Meer informatie hierover krijgt u via een mailtje aan www.rondleidingen@museumgouda.nl of door te bellen naar Karien van Hooff, 0182 331003. We maken een letterlijke verbinding door middel van een reuzelint dat gepunnikt wordt. In Museum Gouda wordt gepunnikt en in ons café, dit lint wordt tijdens het Gouda Waterstad Festival neergelegd tussen de Museumhaven en Museum Gouda. Help je mee? punniken (1)

 

 

 

logoijsselhuis